Rólunk

Dokumentumtár

Adatkezelési tájékoztatók
Szenátusi ülés
Szervezeti felépítés
Kutatások

Acta Periodica

A Magyar Tudomány Ünnepe 2017

2017. november 16.

Helyszín: Edutus Főiskola, Tatabánya, Stúdium tér 1.

Konferenciakötet letöltése

A Magyar Tudomány Ünnepe 2016

Oknyomozó tudomány -Multidiszciplinaritás@Edutus

2016. november 15-16.

Helyszínek:
Edutus Főiskola, Budapest Villányi út 11-13.

Edutus Főiskola, Tatabánya, Stúdium tér 1.

Konferenciakötet letöltése

A Magyar Tudomány Ünnepe 2013

A velünk élő tudomány

2013. november 21-22.

Helyszínek:
Edutus Főiskola, Budapest Villányi út 11-13.

Edutus Főiskola, Tatabánya, Stúdium tér 1.

Konferenciakötet letöltése

A Magyar Tudomány Ünnepe 2012

VÁLSÁG ÉS NÖVEKEDÉS – 20 éves az Edutus Főiskola

Nemzetközi Tudományos Konferencia

2012. november 22-23.

Edutus Fõiskola, Tatabánya, Stúdium tér 1.

Edutus Fõiskola, Budapest, Bécsi út 324.

Konferenciakötet letöltése

A Magyar Tudomány Ünnepe 2011

Összhang – Tudomány a gazdaságban és a társadalomban

2011. november 21.

Edutus Fõiskola, Tatabánya, Stúdium tér 1.

2011. november 22.

Edutus Fõiskola, Budapest, Bécsi út 324.

Konferenciakötet letöltése

A Magyar Tudomány Ünnepe 2010

Scientific Journal of the College for Modern Business Studies in Tatabánya

2010. november 3.

Edutus Fõiskola, Tatabánya, Stúdium tér 1.

Konferenciakötet letöltése

Hárompillérű kutatás a munkahelyi sikerekért

A MÜTF hárompillérű kompetencia kutatást végez, amely eredményei elősegítik a munkaerőpiaci elhelyezkedést, lerövidítik az álláskeresés folyamatát és sikeresebbé teszik a fiatal munkavállalókat. A kutatás keretében 2011. április 26-tól a tatabányai középiskolások töltenek ki kompetencia-kérdőíveket a város összes középiskolájában, illetve megkezdjük a MÜTF-ön 2006-ban végzettek telefonos interjúit. Minden válaszadónak, illetve közreműködőnek köszönjük a segítségét!

A vizsgálat célja egy olyan kompetencia-ív felrajzolása, amely a MÜTF hallgatóit, végzettjeit már a felsőoktatási belépési pontot megelőzően egészen a munkaerő-piaci kilépésig követi végig, azt elemezve, hogy hogyan alakultak időben az egyes munkaerőpiac-releváns kompetenciák, illetve hogy ezek alakulásában mekkora szerepet játszik a felsőoktatási intézmény. A kutatási kimenet egy időbeliséget is magába építő fenti kompetencia-ív felrajzolása mellett egy olyan kompetencia-térkép elkészítése, amely lehetővé teszi a különböző kulcskompetenciákhoz fűződő munkaerő-piaci várakozások és a kilépettek által birtokolt készségek közti eltérések részletes elemzését.

A kutatás eredménye több tekintetben is fontos szerepet játszik az intézmény önképének megalkotásában:
– Láthatjuk, hogy mi jellemzi az intézménybe belépők kompetencia-készletét
– Láthatjuk, hogy a belépéshez viszonyítva a képzés befejeztével hogyan alakulnak a kompetenciák, ezt tekinthetjük egyfajta intézményi többletnek
– Láthatjuk, hogy a munkaerő-piaci kilépéskor rendelkezésre állókompetenciák a végzettek visszajelzései alapján mennyire bizonyulnak felhasználhatónak a munkaerőpiacon.
Végül pedig mindezt egyfajta intézményi visszajelzésként a munkaerőpiac felől is megvizsgálhatjuk: mit várna el a térségi munkaerőpiac egy frissdiplomástól. E tekintetben a végzettek és a munkaadók által jelzett kompetencia-igények közti eltérés elemzése is fontos eredményeket hozhat.

Regionális munkaerőpiaci vizsgálat

A Diplomás Pályakövetési Rendszer keretében 2010. július–augusztusában lezajlott Regionális munkaerő-piaci felmérés során a régió munkáltatóinak véleményét kívántuk megvizsgálni. Arra voltunk kíváncsiak, hogy melyek a Főiskola és a régió felsőoktatása szempontjából releváns munkáltató szervezetek elvárásai a végzettek szakmai és egyéb kompetenciáját illetően, valamint arra, hogy ezeknek az elvárásoknak mennyire sikerül megfelelnünk. Emellett arra törekedtünk, hogy feltárjuk azokat az együttműködési formákat, amelyek tovább erősíthetik a főiskola és a munkaerőpiac közötti kapcsolatokat, elősegítve ezzel a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája versenyképességének növelését.

A cégeket két módszerrel vizsgáltuk: a nagyobb cégek képviselőivel 12 mélyinterjút készítettünk, a kis- és középvállalatok, vállalkozások képviselői részére pedig fókuszcsoportokat szerveztünk. Mind az interjúk, mind a fókuszcsoportos beszélgetések során a vállalatok személyi ügyekkel, humánpolitikával foglalkozó munkatársait, hr-vezetőit, illetve kisebb cégek esetében ügyvezetőit, igazgatóit vontuk be a vizsgálatba.
A vizsgálati minta alapját azon cégek listája képezte, akik az elmúlt évek folyamán fogadtak diákot a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájáról szakmai gyakorlatra, vagy egyéb módon (például szakképzési járulék fizetése) kapcsolatban állnak a Főiskolával. Regionális szempontból Tatabánya és környéke (Környe, Oroszlány), Győr, illetve Budapest cégeire koncentráltunk.
A vizsgálat során három alapvető célkitűzés vezérelt bennünket. Egyrészt kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen szempontok, elvárások jelennek meg egy vállalati kiválasztási folyamat során. Másrészt képet akartunk kapni a diplomásokkal, illetve speciálisan a frissdiplomás munkavállalókkal kapcsolatos tapasztalatokról, véleményekről. Végül pedig, a kutatás lehetőségeihez mérten fel szerettük volna tárni, hogy hogyan lehetne a vállalkozások és a felsőoktatás kapcsolatát szorosabbá, intenzívebbé és aktívvá tenni.
Vizsgálatunk, módszertani sajátosságainál fogva, nem alkalmas arra, hogy általános érvényű megállapításokat tegyen. A kis mintán végzett, a téma mélyrétegeinek feltárására törekvő felmérés eredményei azonban, véleményünk szerint a felsőoktatás folyamatainak egy olyan, beszédes lenyomatát tárják elénk, amelynek jelzésértéke vitathatatlan.

A kutatás eredményeit tartalmazó zárótanulmány innen letölthető.

 

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben