Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Alapképzés

Műszaki menedzser

A műszaki menedzser képzés stratégiájában, szemléletében, struktúrájában, tartalmában és módszereiben lényegesen eltér az általános menedzser képzéstől.
Olyan, több tudományterületet is érintő képzésről van szó, melynek keretében alapos természet- és műszaki tudományi ismeretekkel egyidejűleg sajátíthatod el a mérnöki-műszaki feladatok realizálásához szükséges gazdasági és menedzsment ismereteket.

Az alapszak elvégzése után a tudásod tökéletesítéséhez ajánljuk a műszaki menedzser mesterképzésünkön való továbbtanulást.A munkaerőpiac óriási hiányban szenved műszaki menedzser diplomával rendelkezők terén, tehát biztosítani tudjuk végzett hallgatóinkat az azonnali elhelyezkedést.

Duális diploma
Megszerezhető végzettség
Műszaki menedzser
Specializáció
- Létesítménygazdálkodási menedzser
- Folyamat- és projektmenedzsment
- Minőségmenedzsment
Képzési idő
7 félév
Képzés nyelve
Magyar
Ponthatár
állami ösztöndíjas képzésen 240 pont, önköltséges képzésen nincs
Tandíj
Nappali: 340.000 Ft
Levelező: 330.000 Ft
Képzési forma
Nappali, levelező
Helyszín
Tatabánya

Az Edutus Egyetem a nemzetgazdaság és a régió vállalatai által megfogalmazott szakemberigényéből és a szakemberekkel szemben támasztott követelményekből kiindulva határozta el a műszaki menedzser szak elindítását. Az Edutus Egyetem specialitása, hogy a képzés műszaki tudományterületű része a legkorszerűbb mechatronikai alapismeretekre épül.

Kiemelten fontosnak tartjuk továbbá a folyamatmérnök hiányt pótolni képes folyamat- és projektmenedzseri és az EU-s projektekkel kapcsolatos ismeretek elsajátítását, illetve a létesítménygazdálkodás menedzseri ismereteket, amelyek szakirányként tanulhatók, s újszerűséget jelentek más intézményekben folyó hasonló képzésekkel történő összehasonlításban.

Ezért joggal állíthatjuk, hogy a műszaki menedzser szak a fenti struktúrával országban egyedülálló és éppen ezért hézagpótló jelentőségű. Az 50 fő feletti foglalkoztatottal rendelkező mintegy 8 ezer közép- és nagyvállalat álláshirdetéseinek nagy része arról tanúskodik, hogy ezen a területen jelentős munkaerőhiány van.

 • A termékfejlesztés minden lépését, folyamatát szeretnéd végigkísérni, irányítani? 
 • Műszaki szemszögből vennél részt egy gigaméretű építési beruházásban a tervezéstől a kivitelezés fázisáig?
 • Szereted, ha a tervek szerint készül a megvalósítás? Szeretnéd te az alvállalkozókat kiválasztani? 

Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszoltál, akkor itt a helyed, az országban egyedülálló képzésünkön!

A műszaki menedzserek olyan szakemberek, akiknek elsődleges feladatuk, hogy a hagyományos mérnöki, műszaki tervező- és innovációs tevékenységek eredményeit piackomfortossá és versenyképessé tegyék és közreműködjenek a vállalkozások, vállalatok alapításában, működtetésében, irányításában, projektek kidolgozásában, megvalósításában. A menedzseri és a vállalkozói életpálya iránt egyre növekvő érdeklődés és igény is van, mind a környezetünk, mind az ország iparában. Tehát ha ezt a képzésünket választod, nagy előnnyel tudsz majd elhelyezkedni a diploma megszerzése után!

MŰSZAKI INTÉZET ÉS LÉZERLABORATÓRIUM

Ismerd meg a Műszaki menedzser szakot

Fontos információ

Az alapképzési szak képzési célja és a szakmai kompetenciák

A képzés célja műszaki menedzserek képzése, akik megfelelő természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi ismeretekkel rendelkeznek a különböző jellegű termelő és szolgáltató vállalkozások anyagi, műszaki, informatikai, pénzügyi és humán folyamatainak menedzseléséhez, képesek e folyamatokhoz kapcsolódó projektekben hatékonyan közreműködni, képesek továbbá a szervezetek működésének menedzselésére, ide értve a fejlesztési folyamatok megalapozását, megvalósítását is. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben való folytatására.

Idegennyelvi követelmény

A Műszaki szaknyelv I. és II. óráinak látogatása (kötelező) és teljesítése, majd egy B1+ szintű, műszaki nyelvvel bővített intézményi vizsga.

A Műszaki szaknyelv I. és II. óráinak látogatása és/vagy az intézményi vizsga alól legalább B2 (középfokú), komplex típusú, általános vagy szakmai nyelvvizsga esetén felmentést nyer a hallgató.

A szakmai gyakorlat követelményei

A szakmai gyakorlat legalább hat hét időtartamú, szakmai gyakorlóhelyen szervezett gyakorlat. A szakmai gyakorlat kritériumkövetelmény.

Képzési és kimeneti adatok

Az alapképzési szak megnevezése
műszaki menedzser (Technical Management)
Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése
– végzettségi szint: alap- (baccalaureus, bachelor, rövidítve: BSc-) fokozat
– szakképzettség: műszaki menedzser
– a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Technical Manager
Képzési terület
műszaki
A képzési idő félévekben
7 félév
Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma
210 kredit
– a szak orientációja: gyakorlatorientált (60-70) százalék

Specializációk

Létesítménygazdálkodási menedzser

A létesítménygazdálkodás az a tevékenység, amelynek feladata, hogy optimális szinten biztosítsa az egész szervezet létesítménygazdálkodási szolgáltatások iránti szükségletének kielégítését, azaz a szervezet főtevékenységének zavartalan működését. Tevékenysége során a változások kezelésével alapvetően befolyásolja a szervezetet, a dolgozók közérzetét, a szervezet működésének hatékonyságát.

A létesítménygazdálkodási szolgáltatások előállítására alakult ki Magyarországon is a létesítménygazdálkodási ipar (FM Industry), amely a GDP 7%-át állítja elő és a foglakoztatásban 9–11%-ot mondhat magáénak. Becslések szerint az ágazat 1500–2000 milliárd forint hozzáadott értéket termel, és mintegy 3–400 ezer fővel járul hozzá a foglalkoztatáshoz.

A létesítménygazdálkodásnak mint üzleti funkciónak és a létesítménygazdálkodási iparnak legfontosabb terméke az épület, mint szolgáltatás, amely igen sok rész-szolgáltatásból áll össze. A szervezetek által igénybevett létesítménygazdálkodási szolgáltatások száma mintegy 100 és 200 között változik

Folyamat- és projektmenedzsment
A műszaki menedzser szak folyamat- és projektmenedzser specializáción végzett szakemberek képesek lesznek a termelési és szolgáltatási folyamatok azonosítására, modellezésére, elemzésére, fejlesztésére, szabályozására, bevezetésére és üzemeltetésére, informatikai fejlesztések működés oldali előkészítésére, valamint ezen feladatok elvégzéséhez szükséges vezetői feladatok ellátására projektekben és funkcionális szervezetekben
Minőségmenedzsment
A legújabb specializáció célja olyan  minőségmenedzsmenthez magas szinten értő szakemberek képzése, akik a képzés elméleti és gyakorlati anyagának elsajátításával tudásukat képesek a vállalati minőségügy minden területén használni, valamint a minőségügyi technikák és menedzsment módszerek ismeretében a vállalati minőségirányítási rendszert üzemeltetni és vezetni.

A képzés elvégzése után a minőségmenedzsment specializációs műszaki menedzser szakemberek alkalmassá válnak a mai korszerű követelményeknek megfelelő minőségirányítási rendszerek kiépítésére, működtetésére, irányítására és fejlesztésére.

Munkaerő piaci, elhelyezkedési lehetőségek a létesítménygazdálkodási menedzser specializációval

A hivatalos definíció szerint az FM tevékenység az összes olyan szolgáltatást és a szolgáltatások irányítását foglalja magában, amelyek egy szervezet fő üzleti tevékenységének támogatásához és a működésének elősegítéséhez szükségesek. A létesítménygazdálkodásnak, mint üzleti funkciónak és a létesítménygazdálkodási iparnak legfontosabb terméke az épület, mint szolgáltatás, amely igen sok rész-szolgáltatásból áll össze. A szervezetek által igénybevett létesítménygazdálkodási szolgáltatások száma mintegy 100 és 200 között változik.

A szolgáltatási kör magában foglalja például a következő tevékenységeket:

 • Szervezeti menedzsment.
 • Tervezés és előrejelzés a facility management területén.
 • Területtervezés és gazdálkodás.
 • Építészeti és mérnöki tervezés és terveztetés.
 • Munkahelytervezés és gazdálkodás.
 • Költségtervezés és gazdaságossági vizsgálatok.
 • Ingatlanvásárlás és értékesítés.
 • Az építési, beruházási projektek irányítása.
 • Biztonsági és életvédelmi szolgáltatások.
 • Átalakítás, renoválás, a munkahelyek installációja.
 • Adminisztratív szolgáltatások.
 • Működtetés és fenntartás.
 • Telekommunikáció, adatkommunikáció, kábel- és hálózatmenedzsment.
 • Flotta menedzsment., stb.

A munkaerő piaci lehetőségek igen széleskörűek, magában foglal minden olyan területet, ahol a tevékenységek épülethez kötöttek, az irodaházaktól kezdve a bevásárlóközpontok, oktatási-, egészségügyi- szociális- épületeket üzemeltetőkön át az ipari létesítményekig bezárólag.

Karrierlehetőségek

 • ipari vállalat
 • építőipari vállalat
 • gyártó vállalat
 • multinacionális cég
 • európai projektek vezetésével foglalkozó cég

Továbbtanulási lehetőségek

Ha sikeresen teljesíted az alapképzést, és folytatni szeretnéd tanulmányaidat, jelentkezhetsz mesterszintű mechatronikai mérnöki szakra vagy más műszaki mesterszakra.

Az Edutus Egyetemen lehetőség van a megszerzett oklevél után műszaki menedzser mesterszakon, vagy létesítménygazdálkodó szakirányú továbbképzéseken tanulmányaikat folytatni.

FELVÉTELIZEK

Felvételi határidő: 2024. február 15.

E-FELVÉTELI

Bővebb információ

Érdeklődj ingyenesen hívható felvételi számunkon:

Felvételi zöld szám

+36-80-911-688
E-FELVÉTELI

Műszaki menedzser

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben