Alapképzés

Műszaki menedzser

A műszaki menedzser képzés stratégiájában, szemléletében, struktúrájában, tartalmában és módszereiben lényegesen eltér az általános menedzser képzéstől.
Olyan, több tudományterületet is érintő képzésről van szó, melynek keretében alapos természet- és műszaki tudományi ismeretekkel egyidejűleg sajátíthatod el a mérnöki-műszaki feladatok realizálásához szükséges gazdasági és menedzsment ismereteket.

Az alapszak elvégzése után a tudásod tökéletesítéséhez ajánljuk a műszaki menedzser mesterképzésünkön való továbbtanulást.A munkaerőpiac óriási hiányban szenved műszaki menedzser diplomával rendelkezők terén, tehát biztosítani tudjuk végzett hallgatóinkat az azonnali elhelyezkedést.

Duális diploma
Megszerezhető végzettség
Műszaki menedzser
Specializáció
- Létesítménygazdálkodási menedzser
- Folyamat- és projektmenedzsment
- Minőségmenedzsment
Képzési idő
7 félév
Képzés nyelve
Magyar
Ponthatár
Nincs minimum ponthatár
Tandíj
Nappali: 310.000 Ft
Levelező: 300.000 Ft
Képzési forma
Nappali, levelező
Helyszín
Tatabánya

Az Edutus Egyetem a nemzetgazdaság és a régió vállalatai által megfogalmazott szakemberigényéből és a szakemberekkel szemben támasztott követelményekből kiindulva határozta el a műszaki menedzser szak elindítását. Az Edutus Egyetem specialitása, hogy a képzés műszaki tudományterületű része a legkorszerűbb mechatronikai alapismeretekre épül.

Kiemelten fontosnak tartjuk továbbá a folyamatmérnök hiányt pótolni képes folyamat- és projektmenedzseri és az EU-s projektekkel kapcsolatos ismeretek elsajátítását, illetve a létesítménygazdálkodás menedzseri ismereteket, amelyek szakirányként tanulhatók, s újszerűséget jelentek más intézményekben folyó hasonló képzésekkel történő összehasonlításban.

Ezért joggal állíthatjuk, hogy a műszaki menedzser szak a fenti struktúrával országban egyedülálló és éppen ezért hézagpótló jelentőségű. Az 50 fő feletti foglalkoztatottal rendelkező mintegy 8 ezer közép- és nagyvállalat álláshirdetéseinek nagy része arról tanúskodik, hogy ezen a területen jelentős munkaerőhiány van.

 • A termékfejlesztés minden lépését, folyamatát szeretnéd végigkísérni, irányítani? 
 • Műszaki szemszögből vennél részt egy gigaméretű építési beruházásban a tervezéstől a kivitelezés fázisáig?
 • Szereted, ha a tervek szerint készül a megvalósítás? Szeretnéd te az alvállalkozókat kiválasztani? 

Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszoltál, akkor itt a helyed, az országban egyedülálló képzésünkön!

A műszaki menedzserek olyan szakemberek, akiknek elsődleges feladatuk, hogy a hagyományos mérnöki, műszaki tervező- és innovációs tevékenységek eredményeit piackomfortossá és versenyképessé tegyék és közreműködjenek a vállalkozások, vállalatok alapításában, működtetésében, irányításában, projektek kidolgozásában, megvalósításában. A menedzseri és a vállalkozói életpálya iránt egyre növekvő érdeklődés és igény is van, mind a környezetünk, mind az ország iparában. Tehát ha ezt a képzésünket választod, nagy előnnyel tudsz majd elhelyezkedni a diploma megszerzése után!

MŰSZAKI INTÉZET ÉS LÉZERLABORATÓRIUM

Ismerd meg a Műszaki menedzser szakot

Fontos információ

Az alapképzési szak képzési célja és a szakmai kompetenciák

A képzés célja műszaki menedzserek képzése, akik megfelelő természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi ismeretekkel rendelkeznek a különböző jellegű termelő és szolgáltató vállalkozások anyagi, műszaki, informatikai, pénzügyi és humán folyamatainak menedzseléséhez, képesek e folyamatokhoz kapcsolódó projektekben hatékonyan közreműködni, képesek továbbá a szervezetek működésének menedzselésére, ide értve a fejlesztési folyamatok megalapozását, megvalósítását is. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben való folytatására.

Idegennyelvi követelmény

Az alapfokozat megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

A szakmai gyakorlat követelményei

A szakmai gyakorlat legalább hat hét időtartamú, szakmai gyakorlóhelyen szervezett gyakorlat. A szakmai gyakorlat kritériumkövetelmény.

Képzési és kimeneti adatok

Az alapképzési szak megnevezése
műszaki menedzser (Technical Management)
Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése
– végzettségi szint: alap- (baccalaureus, bachelor, rövidítve: BSc-) fokozat
– szakképzettség: műszaki menedzser
– a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Technical Manager
Képzési terület
műszaki
A képzési idő félévekben
7 félév
Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma
210 kredit
– a szak orientációja: gyakorlatorientált (60-70) százalék

Specializációk

Létesítménygazdálkodási menedzser

A létesítménygazdálkodás az a tevékenység, amelynek feladata, hogy optimális szinten biztosítsa az egész szervezet létesítménygazdálkodási szolgáltatások iránti szükségletének kielégítését, azaz a szervezet főtevékenységének zavartalan működését. Tevékenysége során a változások kezelésével alapvetően befolyásolja a szervezetet, a dolgozók közérzetét, a szervezet működésének hatékonyságát.

A létesítménygazdálkodási szolgáltatások előállítására alakult ki Magyarországon is a létesítménygazdálkodási ipar (FM Industry), amely a GDP 7%-át állítja elő és a foglakoztatásban 9–11%-ot mondhat magáénak. Becslések szerint az ágazat 1500–2000 milliárd forint hozzáadott értéket termel, és mintegy 3–400 ezer fővel járul hozzá a foglalkoztatáshoz.

A létesítménygazdálkodásnak mint üzleti funkciónak és a létesítménygazdálkodási iparnak legfontosabb terméke az épület, mint szolgáltatás, amely igen sok rész-szolgáltatásból áll össze. A szervezetek által igénybevett létesítménygazdálkodási szolgáltatások száma mintegy 100 és 200 között változik

Folyamat- és projektmenedzsment
A műszaki menedzser szak folyamat- és projektmenedzser specializáción végzett szakemberek képesek lesznek a termelési és szolgáltatási folyamatok azonosítására, modellezésére, elemzésére, fejlesztésére, szabályozására, bevezetésére és üzemeltetésére, informatikai fejlesztések működés oldali előkészítésére, valamint ezen feladatok elvégzéséhez szükséges vezetői feladatok ellátására projektekben és funkcionális szervezetekben
Minőségmenedzsment
A legújabb specializáció célja olyan  minőségmenedzsmenthez magas szinten értő szakemberek képzése, akik a képzés elméleti és gyakorlati anyagának elsajátításával tudásukat képesek a vállalati minőségügy minden területén használni, valamint a minőségügyi technikák és menedzsment módszerek ismeretében a vállalati minőségirányítási rendszert üzemeltetni és vezetni.

A képzés elvégzése után a minőségmenedzsment specializációs műszaki menedzser szakemberek alkalmassá válnak a mai korszerű követelményeknek megfelelő minőségirányítási rendszerek kiépítésére, működtetésére, irányítására és fejlesztésére.

Munkaerő piaci, elhelyezkedési lehetőségek a létesítménygazdálkodási menedzser specializációval

A hivatalos definíció szerint az FM tevékenység az összes olyan szolgáltatást és a szolgáltatások irányítását foglalja magában, amelyek egy szervezet fő üzleti tevékenységének támogatásához és a működésének elősegítéséhez szükségesek. A létesítménygazdálkodásnak, mint üzleti funkciónak és a létesítménygazdálkodási iparnak legfontosabb terméke az épület, mint szolgáltatás, amely igen sok rész-szolgáltatásból áll össze. A szervezetek által igénybevett létesítménygazdálkodási szolgáltatások száma mintegy 100 és 200 között változik.

A szolgáltatási kör magában foglalja például a következő tevékenységeket:

 • Szervezeti menedzsment.
 • Tervezés és előrejelzés a facility management területén.
 • Területtervezés és gazdálkodás.
 • Építészeti és mérnöki tervezés és terveztetés.
 • Munkahelytervezés és gazdálkodás.
 • Költségtervezés és gazdaságossági vizsgálatok.
 • Ingatlanvásárlás és értékesítés.
 • Az építési, beruházási projektek irányítása.
 • Biztonsági és életvédelmi szolgáltatások.
 • Átalakítás, renoválás, a munkahelyek installációja.
 • Adminisztratív szolgáltatások.
 • Működtetés és fenntartás.
 • Telekommunikáció, adatkommunikáció, kábel- és hálózatmenedzsment.
 • Flotta menedzsment., stb.

A munkaerő piaci lehetőségek igen széleskörűek, magában foglal minden olyan területet, ahol a tevékenységek épülethez kötöttek, az irodaházaktól kezdve a bevásárlóközpontok, oktatási-, egészségügyi- szociális- épületeket üzemeltetőkön át az ipari létesítményekig bezárólag.

Karrierlehetőségek

 • ipari vállalat
 • építőipari vállalat
 • gyártó vállalat
 • multinacionális cég
 • európai projektek vezetésével foglalkozó cég

Továbbtanulási lehetőségek

Ha sikeresen teljesíted az alapképzést, és folytatni szeretnéd tanulmányaidat, jelentkezhetsz mesterszintű műszaki menedzser szakra vagy más műszaki mesterszakra.

FELVÉTELIZEK

Felvételi határidő: 2023. február 15.

E-FELVÉTELI

Bővebb információ

Érdeklődj ingyenesen hívható felvételi számunkon:

Felvételi zöld szám

+36-80-911-688
E-FELVÉTELI

Műszaki menedzser

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben
Újdonság

Edutus képzés ajánló

Alkalmazásunk segít megtalálni a számodra legmegfelelőbb képzéseinket.

MEGNÉZEM
Új