Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Szakválasztás tudatosan – tanácsok a sikeres döntéshez

Az egyetem előtt álló diákok számára az egyik legfontosabb döntés a megfelelő szak kiválasztása. Ebben a cikkben tanácsokat adunk annak érdekében, hogy ez a döntés tudatos legyen. 

A sikeres karrierválasztás egyik kulcsa a megfelelő önismeret. Fontos tisztában lenni a saját érdeklődési körünkkel, képességeinkkel és céljainkkal. Az önismereti tesztek és a korábbi tapasztalatok áttekintése segíthet ebben a folyamatban. A felvi.hu-n számos ingyenes, pályaorientációs teszt érhető el, amiket érdemes kipróbálni.

Továbbá az alábbi kérdések megválaszolása is jó kiindulópont lehet:  

  • Mik a kedvenc témáid?  
  • Mik foglalkoztatnak?  
  • Mi tölt el örömmel?  
  • Melyik tantárgy a kedvenced? 
  • Mik azok a készségeid, képességeit, amikben erősnek tartod magad? 

Érdemes egy listát készíteni azokról a területekről, amelyek valódi érdeklődést váltanak ki, majd összehasonlítani ezeket az egyes szakokhoz szükséges képességekkel. Egy jó mérlegelés segíthet megtalálni az érdeklődéshez passzoló szakokat.  Az egyes szakok számos karrierlehetőségeit tudnak biztosítani, amiket alaposan meg kell vizsgálni. Fontos figyelembe venni a munkaerőpiaci igényeket és trendeket is.

 A szakválasztásban nagy segítséget jelenthetnek azok, akik már átélték az ezzel járó nehézségeket. Érdemes olyan személyeket felkeresni, akik már tanultak a kívánt szakon vagy dolgoznak az elképzelt karrierben. Ezek a beszélgetések nagyszerű lehetőséget adnak a tapasztalatok gyűjtésére és iránymutatásra. 

 A szakválasztás folyamata időigényes lehet, de elengedhetetlen a sikeres egyetemi pályafutás elindításához. Minden tanulónak saját tempójában, egyéni körülményeihez igazodva kell ezt az utat bejárnia. A tudatos szakválasztás hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyetemi évek hasznosak legyenek, és a diákok megtalálják a számukra legmegfelelőbb karriert. 

 A pályaválasztás sosem egy egyszerű folyamat. Fontos nyitottan állni az új lehetőségek és irányok felé, mivel az érdeklődés változhat idővel, és sokszor nem az első döntés bizonyul az álomszakmának.  

 A Edutus Egyetem ebben is rugalmas és hallgató központú szemléletet vall. Gazdasági képzéseinken az első tanévben lehetőséget biztosítunk a szakok közötti átjárásra, hiszen az új ismeretek új érdeklődési köröket nyithatnak meg. Célunk, hogy minden diák szívesen járjon egyetemünkre és azon a területen bontakozhasson ki mindenki, ami a leginkább passzol hozzá.  

Nézd meg milyen gazdasági szakokon tanulhatsz nálunk tovább.

 

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben