Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

A titokzatos Peru – Egy magyar idegenvezető az inkák nyomában

Írta: Dr. Keszthelyi Csaba, mestertanár

Megjelent a 2021. márciusi Acta Periodica 22. kötetében (ISSN: 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 44-58. oldalon. DOI 10.47273/AP.2021.22.44-58

ABSZTRAKT

Peru számos utazni szerető ember dédelgetett álma. Az ország bővelkedik természeti szépségekben és gazdag történelmi múltjával páratlan régészeti örökségével egyedül Mexikó vetélkedhet az egész amerikai kontinensen. Az idelátogató turisták leginkább a számos tekintetben egyedülálló inka civilizáció emlékeit és kultikus helyeit keresik: Cusco-t, a birodalom egykori fővárosát, a titokzatos Machu Picchu romvárosát, valamint a Nap, a Hold és az első inka születésének helyszínét, a Titicaca tó szigeteit. A tanulmány igyekszik rámutatni ennek a fejlett civilizációnak a sajátosságaira, egyediségére, tisztázva számos ezzel kapcsolatos tévhitet. Bemutatja azt a magas kultúrát, amely 40 000 km-nyi úthálózattal, fejlett építészettel, hatékonyan működő hírszolgálattal, igen magas szintű matematikai, csillagászati és anatómiai ismeretekkel rendelkezett. Nem ismerte viszont a magántulajdont, a pénzt, a piacot, az írást és a kereket sem. Nélkülözte tehát mindazt, amely tényezők nélkül a világ semelyik más pontján nem tudott létrejönni működőképes állam, és pláne nem egy közel 300 évig fennálló hatalmas birodalom.

ABSTRACT

Peru is a cherished dream of many people who love to travel. The country is rich in natural beauties and with its rich historical past and unparalleled archaeological heritage, only Mexico can compete across the American continent. Tourists visiting here are mostly looking for memories and cult sites of the Inca civilization, which is unique in many respects: Cusco, the former capital of the empire, the mysterious ruined city of Machu Picchu, and the birthplace of the Sun, Moon and the first Inca, the islands of Lake Titicaca. The study seeks to point out the peculiarities and uniqueness of this advanced civilization, clarifying many misconceptions about it. The study presents the high culture with a road network of 40,000 km, with advanced architecture, efficient news service, a very high level of mathematical, astronomical, and anatomical knowledge. Which culture, however, did not know the private property, money, the market, writing, or the wheel either. So lacked, therefore, all the factors without which no functioning state could be established anywhere else in the world, and not a huge empire that had existed for nearly 300 years.

Tovább a teljes kötethez Tovább a teljes cikkhez

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben