Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Online jelentkezés

30 órás felkészítő nyelvtanfolyam az intézményi nyelvvizsgára

Felkészülési lehetőség az intézményi nyelvvizsgára – 30 órás nyelvi tanfolyam angol, német és olasz nyelven.

Angol és német nyelvből tervezett felkészítő tanfolyam időpontjai
(alkalmanként 14:00-től 18:15-ig):
- november 3.
- november 10.
- november 17.
- november 24.
- december 1.
- december 8.

Olasz nyelvből tervezett felkészítő tanfolyam időpontjai még egyeztetés alatt.

A nyelvi órák ára: 2500 Ft / 45 perc.

Fontos tudnivalók az intézményi nyelvi vizsgáról a jelentkezés alatt található!


Ellenőrzés


Kinek kötelező az intézményi nyelvi vizsgára jelentkeznie?

 • Az intézményi nyelvi vizsgát az egyetem gazdasági és műszaki alapszakjain tanuló hallgatóknak kell teljesíteniük.

Mi a jelentkezés alapfeltétele?

 • Az intézményi nyelvi vizsga a Gazdasági szaknyelv I-II., műszaki szakos hallgatók esetében a Műszaki szaknyelv I-II. tantárgyak sikeres teljesítése után kezdhető meg, a későbbi félévekben aztán bármely félévben letehető a meghirdetett vizsganapokon.

Hányszor lehetséges megpróbálni az intézményi nyelvi vizsgát?

 • Minden félévben kétszer. Az intézményi nyelvi vizsga a tanév őszi és tavaszi félévének vizsgaidőszakában egyaránt letehető. A vizsgaidőpontokra a Neptun-rendszeren keresztül lehet jelentkezni vizsgaidőszakonként két időpontban. A vizsga ismétléseinek összes száma nem korlátozott, tehát az egymást követő vizsgaidőszakokban korlátlan számban lehet vizsgára jelentkezni a megadott vizsganapokon.

Hogyan érdemes készülni az intézményi nyelvvizsgára?

 • A Gazdasági és Műszaki szaknyelv I-II. tantárgyakon tanult szókincs és feladatok lelkiismeretes gyakorlásával. Ajánlatos azonnal, a tárgyak abszolválását követően jelentkezni a vizsgára. A Kompetenciafejlesztés a nyelvvizsgára nevű szabadon választott tárgy további felkészítéssel segíti a felkészülést. További támogatást nyelviskolánk 20-30 órás, önköltséges felkészítő tanfolyama kínál, amelyet közvetlenül a félévben meghirdetett vizsgák előtt szervezünk (2500 forint/óra). Érdeklődni Kökényesi Flóránál lehet: kokenyesi.flora@edutus.hu

Ki kaphat felmentést az intézményi nyelvi vizsga kötelezettség alól?

 • Kizárólag azok a hallgatók, akik a gazdasági képzési területen legalább B2 szintű gazdasági szaknyelvi komplex, vagy legalább C1 szintű általános nyelvi komplex nyelvvizsgával rendelkeznek. Műszaki képzési területen legalább B2 szintű általános nyelvi komplexnyelvvizsga birtokában kérvényezhető a felmentés.
 • Műszaki szaknyelv I-II. tantárgyak teljesítése alól kizárólag műszaki szaknyelvvel bővített nyelvvizsgával adunk felmentést.

Milyen feladatokból áll az intézményi nyelvi vizsga?

 • Az intézményi nyelvi vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. Az írásbeli vizsgarész időtartama: 75 perc. A szóbeli vizsgarész időtartama: 15 perc/fő.

Az írásbeli vizsgarész felépítése:

 • szókincs-nyelvtani teszt,
 • olvasásértés,
 • szakmai levél 120-150 szó terjedelemben.

A szóbeli vizsgarész felépítése:

 • bemutatkozás előre megadott témák alapján,
 • interjúkérdések, esettanulmány önálló elemzése,
 • beszélgetés a témáról.

Mikor sikeres az intézményi nyelvi vizsga?

 • A vizsgateljesítmény értékelése százalékos formában történik. Vizsgarészenként (írásbeli és szóbeli) minimum 40% elérése szükséges a sikeres teljesítéshez, de összességében a nyelvi vizsga akkor sikeres, ha a két vizsgarész eredményének egyszerű számtani átlaga eléri az 50%-ot.
 • Az értékelés háromfokozatú skálán történik a következők szerint: 75-100%-ig kiválóanmegfelelt, 50-74%-ig megfelelt, 0-49%-ig nem felelt meg bejegyzés kerül a Neptun-rendszerbe.

Mikor lehetséges először megpróbálni a vizsgát?

A vizsgák időpontjai: 2023. december 11. és december 16. Mindkét alkalommal írásbeli és szóbeli vizsgát is lehet tenni külön-külön. Az írásbeli vizsgarész 9:00-kor, a szóbeli pedig 11:00-től kezdődik.

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben