Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

WRO nemzetközi robotépítési és -programozási verseny az Edutus közreműködésével

A World Robot Olympiadról röviden

A World Robot Olympiad (WRO) egy nemzetközi robotépítési és -programozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A felkészülés alatt a 2-3 fős csapatok egy csapatvezető segítségével közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyeken az előzetesen megszerzett tudás alapján a csapattagoknak egyedül kell megoldani a pályákon a feladatokat.

A World Robot Olympiad nemzetközi szinten 18. éve szervezi meg a tudomány, a technológia és az oktatásnak ezt a seregszemléjét. Ezzel egyesíti és segíti a fiatalokat a világ minden tájáról kreativitásuk és problémamegoldó készségük fejlesztésében az MTMI (Matematikai, Természettudományos, Műszaki és Informatikai) területén.

A versenyen 8-19 év közötti fiatalok vehetnek részt négy kategóriában (RoboMission, Future Innovators, Future Engineers, RoboSports) és három korosztályban. A versenyen a csapatok a robotjukat LEGO Mindstorms EV3, LEGO Mindstorms Robot inventor vagy LEGO Spike Prime elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett.

Az Edutus Egyetem szerepe a közép- és kelet-európai WRO versenyek szervezésében

Az Edutus Egyetem idén Magyarországgal együtt kilenc országnak nyújtott segítséget a helyi World Robot Olympiad nemzeti döntők lebonyolításában és a világdöntőre való kijutásban szervezéssel kapcsolatos, adminisztratív és szakmai feladatok ellátásával. Általában tizenegy országnak segít az Edutus Egyetem a szervezésben, azonban három országban idén elmaradtak a versenyek a járványügyi helyzet miatt.

World Robot Olympiad verseny Magyarországon

A hazai WRO versenyeken 2014 óta a résztvevő csapatok száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat és a pandémia alatt is sikerült a versenyt online platformon lebonyolítani. Idén lehetőségünk volt személyes versenyeket szervezni, amikre összesen 113 csapat regisztrált a három kategóriában (RoboMission, RoboSports és Future Innovatros) és három korosztályban (Elementary 8-12 év közöttiek, Junior 13-15 év közöttiek és Senior 16-19 év közöttiek). RoboMission kategóriában a magas számú jelentkezők miatt öt elődöntőt is szerveztünk, Miskolcon, Budapesten, Balatonfüreden, Tatabányán és Szegeden. Ezekből az elődöntőkből 50 csapat jutott tovább a Győri Nemzeti Döntőre, ahol a legügyesebbek mérhették össze a tudásukat. A hazai nemzeti döntőn három kategóriából öt csapat nyert kvalifikációt, ők a november 17 és 19. közötti dortmundi Világdöntőn fogják képviselik hazánkat. Az Edutus Egytem a csapattagok utazási költségét, a csomagjaik, eszközeik szállítását, regisztrációs díjat és a szállás költségét az NTP és a Nemzeti Tehetség Alap segítségével fedezte, ezúton is köszönjük a támogatásukat!

Legjobb magyar csapatok

A Storms csapat öt éve foglalkozik LEGO robotikával. A sok-sok robotozással, hazai és nemzetközi versenyekkel már jelentős rutinra tettek szert. A csapattagok testvérek, az idei WRO Junior csapatot a család középső három gyermeke alkotja. Versenyszezonban napi szinten gyakorolnak, összeszokott csapatnak számítanak, ahol mindenki tudja a feladatát. A csapat nagyon büszke arra, hogy a Balatonfüreden rendezett nemzetközi meghívásos versenyen sikerült első helyezést elérniük.

A BánkiRobot tehetséggondozó szakkör célja egy olyan nem-formális tanulási környezet létrehozása és működtetése, ahol a diákok valós problémákra keresnek valós megoldásokat. A BánkiRobot a versenyekre való felkészítés fontos műhelye. 2007 és 2013 között a magyar Robocup Junior közösség egyik csapatát adták, és részt vettek a világbajnokságokon (Atlanta, Suzhou, Graz, Szingapúr, Isztambul, Eindhoven). 2014-től a fiatalok innovációs képességfejlesztése került a fókuszba. Ez három versenyt jelent: Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája, Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Konferencia és Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny. A fenti versenyeken kívül ötletversenyeken, pitch versenyeken, és hackatonokon is rendszeresen indulnak (Innofest, Ideafest, Climathon). Ebben az évben szerencsére a WRO is felkerült a versenynaptárjukba, a Nemzeti Döntő meghódítása után a csapat a németországi Világdöntőn is részt fog venni.

A BODA csapat három tagból áll: Beni, Boti és Dani, akik a versenyen kívül is jó barátok. Szeretnek videojátékokkal játszani és a robotika is nagyon közel áll a szívükhöz.
Öt éve kezdtek el robotikát és programozást tanulni, idén az újfajta RoboSports kategóriában versenyeznek. A korábbi években már más kategóriákat is kipróbáltak a WRO keretében, de ebben a szezonban a RoboSports kategóriát választották, mert mindig új kihívásokat keresnek. Két robotot is építettek, az egyiknek Alonso, a másiknak pedig Verstappen a neve, mert mindannyian szeretik a Forma-1-et, Verstappennek van egy dala is, ami a csapat himnusza.

Az AREA5 csapat a Hevesi Körzeti Általános Iskola tehetséges műhelyéből alakult, ahol válogatott gyerekekkel kezdték el oktatni a programozás alapjait. Az elején csak egy LEGO Mindstorms EV3 robottal dolgoztak az egész műhelyben. Szépen lassan fejlődve jutottak el odáig, hogy gondolkozni kezdtek a versenyzés lehetőségén. Az interneten találtak rá több kisebb versenyre, ahol nagyon szépen szerepeltek a gyerekek. 2022 márciusban egy pályázati lehetőség segítségével kaptak egy Lego robotot és indultak is vele a WRO versenyén. A miskolci regionális döntőről második helyen jutottak el a Nemzeti Döntőbe, amit sikerült megnyerniük. A sok-sok munka meghozta az eredményt és az AREA5 alig várja, hogy bemutatkozhasson a dortmundi Világdöntőn.

A nagymarosi Maros Robo Team csapatot (Zoller Dávid, Zoller Máté, Czoch Levente) Czoch András alapította 2017-ben. Első megmérettetésükön 2018-ban országos második, majd 2019-ben harmadik helyet értek el, akkor még Junior korosztályban. Idén újra összeállt a csapat, immáron Senior korosztályban, azzal az elhatározással, hogy még egyszer nekifutnak a versenysorozatnak és megmutatják a világnak, hogy mit tudnak. Közel 200 óra építés, programozás, gyakorlás meghozta az eredményt. Bekerülhettek a nemzeti döntőbe, ahol a már ismert és begyakorolt robotkörök után a másnapi extra kihíváson eldőlt, hogy a Maros Robo Team, Senior kategóriában hazánk legjobbja, így a világversenyen Ők képviselik Magyarországot a dortmundi Világbajnokságon.

Szívből gratulálunk a csapatoknak az eddigi eredményeik miatt és nagyon drukkolunk, hogy jól szerepeljenek a Világdöntőn november 17-19. között!
Érdekel, hogy hogy alakul a verseny, vagy csak szeretnél többet megtudni a WRO-ról? Kövesd be a World Robot Olympiad-ot Facebookon és értesülj az eredményekről első kézből!

 

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben