Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Négynapos tanulmányút Szlovéniában

Az Edutus Főiskola Turizmus Tanszékén – a gyakorlat-orientált képzés részeként – fontosnak tartjuk, hogy szakmai utakat szervezzünk hallgatóinkkal belföldön és külföldön egyaránt a szaktárgyak tematikáihoz kapcsolódó tématerületek alaposabb megismerése céljából és annak érdekében, hogy a leendő ifjú szakemberek személyes kapcsolatokat építhessenek.

A márciusi Nemzetközi Hetünk idején állapodott meg a Catholic Institute, Faculty of Business Studies  főtitkára, Turi Anikó és Főiskolánk oktatója, Gubán Pál, hogy novemberben Ljubjanában megszerveznek egy közös szlovén-magyar borász workshopot hallgatók bevonásával (2016.11.15. – 2016.11.19.).

...

 

 

A magyar oldalon a szervezési teendőket, részben a kinti programok tematikus  összeállítását, programozását is végeztük, valamint a magyar partnerek, borászok részvételének megszervezése volt a feladatunk.

A program részeként szerveződött egy kerekasztal beszélgetés Hamvas Béla: A bor filozófiája című munkája apropóján, melyen a mű szlovén fordítója, Gaál Gabriella moderálásával Ales Gacnik (Primorska University) és Gubán Pál, Főiskolánk oktatója beszélgettek a két ország borkultúrájáról, a turizmusban betöltendő lehetséges szerepeikről.

Résztvevő magyar borászaink:

  1. Halmai Csaba (Szekszárd)
  2. Koch Csaba (Hajós-Bajai Borvidék, Villány)
  3. Szőcs Ferenc (Köbölkút/Gbelce)
  4. Gere Attila (Siklós-Villányi Borvidék
  5. Pelle Borászat (Tokaj)

Szlovén borászatok:

  1. Derenda (Kras)
  2. Scurek (Goriska Kras)
  3. Frelih (Dolenjska)

A rendezvény a ljubjanai Balassi Intézet  impozáns kiállító termeiben, jelentős magyar kulturális eseményhez méltó módon került megrendezésre.

Kiemelendő, hogy hallgatóink szerepvállalása a rendezvény sikeres lebonyolításban nélkülözhetetlen volt. Szorgalmas  munkájukkal, udvarias viselkedésükkel és felkészültségükkel Főiskolánk hírnevét öregbítették!

Résztvevő hallgatóink névsora: Magyar Márk, Hiczkó Brigitta, Pajor Enikő, Tiringer Dóra, Hajnal Dávid, Szédeli József, valamint Erasmus+ keretében nálunk részképzésen lévő hallgatónk, Benedek Johanna és Nagy Krisztina Boglárka.

Természetesen a további  programjainkat is a szakmai tájékozódás, az újdonságok-érdekességek felfedezésének jegyében töltöttük: a ljubjanai városnézés részeként hosszasan ismerkedtünk a városi piac igen gazdag termékkínálatával, a helyi termelőkkel, meglátogattunk több olyan kávézót, cukrászdát, kézműves termékek mellett melegkonyhás kínálattal is rendelkező, iskola központok által működtetett üzletet, melyek kreatív kínálatukkal és belső dizájnjukkal, nem megszokott üzleti modellek  mentén, színfoltjai  a főváros kínálatának és egyben jelentős új turisztikai vonzerőkké is váltak rövid időn belül. 

Az utolsó napunkon vidéki-terepi program keretében meglátogattuk a Nova Goricai Egyetem Vipavai Fakultását (University of Nova Gorica, School for Viticulture and Enology), ahol két professzor, Branka Mozetic  Vadopivec  dékán asszony és Melita Sternad Lemut  professzorok fogadtak bennünket. Bemutatták a karukon folyó munkát, nemzetközi kutatási projektjeiket, röviden ismertették partnerkapcsolataikat és beszéltek a fejlesztési terveikről. Megmutatták az intézményt, épületeit, laboratóriumokat, fantasztikus konferencia termeiket (Lanthieri Manor House), valamint a gyakorlati képzéseik „eredményességét” is teszteltük, boraikat ismertetők keretében kóstoltatták is.

A nap további részében a térség és egyben Szlovénia néhány top borászatátl látogattuk meg, ahol a régió kínálatának széles palettáját kóstoltuk nem csupán a borokat, de a húskészítményeiket, gyümölcsöket és a helyi gasztronómiát, konyha remekeiből is ízelítőt kaptunk. Az Arkade Cigolj Estate mellett a Guerila Birtokot látogattuk meg és a borkóstolás közben a tulajdonos bemutatta a termőhelyet, annak sajátosságait, a szőlő fajtákat és a borkészítés filozófiáját, melyet alapítás óta sikerrel valósít meg. Olyan komplex turisztikai szolgáltatókat ismertünk meg, akik hallgatóink számára szakmai gyakorlatos lehetőségeket is biztosíthatnak a jövőben.

További tervek, lehetőségek:

  1. Új bilateriális kapcsolat létesítése,
  2. Felvetődött Nyári Egyetem közös megrendezésének lehetősége,
  3. Tanulmányi kirándulások szervezése a résztvevő intézmények hallgatóinak országainkban,
  4. Közös pályázatok, projektek kidolgozása, megvalósítása,
  5. Kutatási témák kialakítása és azok kivitelezése, gyakorlati megvalósításukban való részvétel,
  6. A két ország vállalkozóinak felkészítő programok, üzleti tanácsadás és monitoring rendszer kialakítása és működtetése.

Dr. Gubán Pál

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben