Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Szegedi robotikai verseny az Edutus szervezésében

Az Edutus Egyetem idén 10. alkalommal rendezi meg a World Robot Olympiad robotépítési és -programozási versenyek hazai fordulóit.  A RoboMission kategória harmadik regionális elődöntője 2024. április 24-én Szegeden került megrendezésre. 

A verseny megnyitóján Szilasi Péter Tamás, az Edutus Egyetem digitális oktatástudományi, fejlesztési és nemzetközi igazgatója, Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara titkára és Horváth Dezső a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai kar dékánja köszöntötte a versenyzőket. Nagy örömünkre szolgált továbbá, hogy Bánszki Gábor, a Creativ IT Egyesület elnöke is elfogadta meghívásunkat az eseményre.  

Dr. Tráserné Oláh Zsuzsa, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara titkára elmondta, hogy szervezetük számára kiemelten fontos a robotika programok bevezetése az általános iskolás diákok napi szintű oktatásába, ezért rendszeresen szerveznek iskolán kívüli foglalkozásokat és táborokat is a témában. Horváth Dezső a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai kar dékánja pedig hangsúlyozta a gyakorlatorientált versenyek, mint a World Robot Olympiad fontosságát a műszaki és természettudományi területek népszerűsítésében, hiszen érthető és játékos módon hozza közelebb a fiatalokat a STEM tárgyakhoz, és ezáltal segíti a hiányszakmák iránti érdeklődés növelését. 

Az eredményhirdetésen Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Klebelsberg Központ, Szegedi Tankerületi Központ igazgatója adta át a díjakat a legsikeresebb versenyzőknek. 

A versenyen három korosztály indulhat:   

  • Elementary – 8-12 év közöttiek   
  • Junior – 13-15 év közöttiek   
  • Senior – 16-19 év közöttiek   

Az idén jubiláló megmérettetésen a mérnöki tervezés, csapatmunka és problémamegoldás területén ismét összemérhetik tudásukat a lelkes csapatok  

A verseny töretlen sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy RoboMission kategóriában idén összesen 117 csapat indul, ami a tavalyi jelentkezésekhez viszonyítva közel 40%-os növekedést mutat. A szegedi versenyen 32 csapat indult, közülük 10 Elementary, 19 Junior és 3 Senior korosztályban.  

A verseny eredménye: 

Elementary:
1. helyezett: Robot Farmerek
2. helyezett: Vpai Tech MI
3. helyezett: 3 Csapás
Junior:
1. helyezett: Mama sitas
2. helyezett: Viki és Anikó
3. helyezett: Funky Bananas
Senior:
1. helyezett: NextGEN
2. helyezett: CSH Team
3. helyezett: Belvár Robotics
A nemzeti döntőre továbbjutó csapatok:
– Robot Farmerek
– 3 Csapás
– Mama sitas
– Viki és Anikó
– Funky Bananas
– Kermitek
– TechLovagok
– KarDroid
– VSMART
– MBBVPÁI
– NextGEN

 A regionális elődöntőkön továbbjutó csapatok a 2024. június 28-29. között megrendezésre kerülő nemzeti döntőn folytatják a megmérettetést, és esélyt kapnak arra, hogy a november 28-30. között Törökországban, Izmirben tartandó világdöntőn képviselhessék Magyarországot.    

Az idei versenyszezon témája „A Föld szövetségesei”. A csapatok többet fognak megtudni arról, hogy mi, emberek hogyan hatunk a természetre, és hogy a természet és a természeti események hogyan hatnak ránk. Betekintést kapunk arról hogyan segíthetnek a robotok abban, hogy harmóniában éljünk a természettel. Segítségünkre lehetnek-e a robotok olyan helyeken, ahol a természet veszélyes, illetve segíthetnek-e nekünk abban, hogy környezetbarátabb életmódot folytassunk?   

Az Edutus Egyetem célja, hogy az ország minden régiójában megismerjék az általános- és középiskolás tanulók a robotikát, programozást, algoritmizálást, automatizálást és közelebb kerüljenek az MTMI területek tárgyaihoz.     

A WRO versenyek betekintést engednek ebbe az izgalmas világba, és tapasztalati úton, a verseny hangulata, a csapatok lelkesedése és a robotok látványa új érdeklődési terület irányába terelheti a diákokat.     

    

A WRO hazai versenyeiről, a kategóriákról és korosztályokról további információk a www.wro.hu oldalon keresztül érhetők el. 

 

 

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben