Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Stresszkezelés vizsgaidőszak alatt

A vizsgaidőszak sokszor tűnik teljesíthetetlennek a hallgatók számára. Azonban számos megoldás létezik, amellyel könnyebbé tehetjük a ránk váró nehézségeket.

Sokszor kell egyszerre több, szellemileg is megterhelő vizsgát teljesíteni egy vizsgaidőszak alatt, amelyek megnehezítik, hogy az életünk egyéb területeire is elég időt szánjunk. A levelezős, gyakran már családdal rendelkező hallgatóknak, külön nehézség lehet, hogy a vizsgákra való felkészülés mellett helytálljanak a munkahelyükön és elég időt töltsenek a szeretteikkel, továbbá még önmagukra is időt szánjanak.

A nappalis hallgatók gyakran úgy érzik, nincs életük a vizsgák alatt és szükségük lenne egy kis feltöltődésre. Ez egy nehéz időszak, de segíthetünk önmagunknak abban, hogy könnyebben átvészeljük.

Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy ha megbukunk a vizsgán az nem kudarc. Meg lehet újra próbálni, hiszen minden tárgy esetében több lehetőség áll előttünk. Természetesen fontos megvizsgálni, mit tehettünk volna másképp a siker érdekében és így folytatni a felkészülést, de kerüljük önmagunk ostorozását, ugyanis ez nem visz előbbre.

Sok esetben nehéz beosztani az időnket és megtervezni a felkészülést, főleg ha van olyan tárgy, amitől nagyon tartunk. Ilyenkor nagy segítség lehet, ha felkészülési tervet csinálunk, amelybe belefoglaljuk milyen vizsgatárgyaink vannak, megnézzük melyikre mennyit kell készülnünk és ez időben mit jelent számunkra, illetve mi a legnehezebb, melyiken szeretnénk a legelőbb túllenni. Érdemes napra pontosan beosztani, hogy mikor mire készülünk és mennyit.

Ha nagyon tartunk egy tárgytól és próbáljuk minél később teljesíteni, segíthet, ha megnézzük az anyagot, hogy mivel is állunk szemben, majd átgondoljuk, hogy lehetne erre hatékonyan felkészülni, kitől kérhetek segítséget, akár jó jegyzeteket. A legtöbb dolog addig félelmetes az életben, amíg el nem kezdünk vele ismerkedni. Egyszerűen fogadjuk el, vegyük tudomásul, hogy nehéz tárggyal állunk szembe, amihez szükségünk lehet segítségre és hiába halogatjuk, úgy is meg kell csinálnunk, ugyanakkor erősítsük magunkat, hogy képesek vagyunk teljesíteni, annak ellenére is, ha nem hisszük el.

Bizonyos estekben, hasznos és megnyugtató lehet, ha kommunikáljuk az oktatók felé, milyen nehézségeink adódtak a tanulás során, miben tudnának a segítségünkre lenni. Jó megoldás lehet a csoportos tanulás, ahol folyamatosan kérdezhetünk, ha nem értünk valamit.

A levelezős hallgatóknak nagy segítség lehet, ha a családjuk, rokonaik támogatását kérik a vizsgaidőszak alatt, például, hogy vigyázzanak a gyerekekre, segítsenek az otthoni teendőkben, hiszen lehetetlen egyszerre tanulni, tökéletesen helytállni a munkában és időt fordítani a családra és magukra is.

Összességében, nagyon fontos megnézni, minden vizsgaidőszak alatt felmerülő nehézség, helyzet kapcsán, hogy:

  • Mivel állunk szemben? (tárgy, anyag, nehézség, felkészülési idő)
  • Miért tartunk az adott tárgytól? (bukás, nehezen tanulható, szűkös időkeret stb.)
  • Mit kell rá tanulni? (anyag mennyiség)
  • Mennyi időre van szükségünk, hogy felkészüljünk?
  • Hogyan készüljünk fel? (egy nap alatt mennyit tanuljunk?)
  • Kitől/kiktől kérhetünk segítséget? (egyéb teendőinkhez, a tanuláshoz, a munkánkban)

Továbbá mindezeken kívül, nagyon fontos, hogy a tanulás közben is tudjunk töltődni, kicsit pihenni, például két vizsga között tartsunk egy pihenőnapot. Ha ez nem lehetséges, pár óra alvás nagyon hatékony lehet a tanulás alatt. Akár két tétel tanulása között is beiktathatunk olyan dolgokat, amelyek kikapcsolnak, mind testileg mind lelkileg, például sport, sorozat/ film nézés, relaxálás, séta a szabadban, de bármi lehet, ami minket feltölt, ha ezekre fél-egy órát szánunk, már sokkal pihentebben tudunk újra tanulni.

Az is megoldás lehet, ha segítő szakemberhez fordulunk, mert úgy érezzük egyedül vagyunk és szükségünk van arra, hogy valaki meghallgasson, mert összecsaptak a hullámok a fejünk felett, akár a tanulás, akár magánéleti, munkahelyi dolgok miatt. Ilyenkor egy beszélgetés is sokat segíthet, hogy merre induljunk, mi az, ami várhat a ránk váró feladatok közül, ki/kik tudnak segíteni és hogyan tudjuk minél kevesebb izgalommal teljesíteni, ezt a kihívásokkal teli időszakot.

Lakatos Luca
Mentálhigiénés szakember
06205584713

 

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben