Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Öt éves a Collegium Talentum

A Collegium Talentum 2016. június 10-12-én ünnepi programmal emlékezett meg a külhoni magyar fiatal tehetségeket támogató program elindításának ötéves évfordulójáról. A hetvennégy aktív határon túli doktorandusz kollégista közül ötvenen vettek részt a rendezvényen.

A június 10-ki, péntek délutáni program helyszíne az Edutus Rendezvényház volt. A program első részében A tehetségtámogatás értelme határon túl címmel a CT öt évét értékelő beszélgetésre került sor. A műhelyvita vendége volt Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke, a Szent István Egyetem emeritus rectora és Dr. Geréb László, az NSKI kutatási igazgatója, Székelyföldi Regionális Tudományos Társaság elnöke. Dr. Bauer Győző, a Szlovák Tudományos Akadémia orvosprofesszora, a Collegium Talentum Igazgató Tanácsának tagja, akinek nagy szerepe volt a CT elődjének, a felvidéki Selye Láthatatlan Kollégiumnak a létrehozásában, betegség miatt sajnos nem tudott részt venni a programon.

...

A beszélgetés moderátora Dr. Kandikó József, főiskolai tanár, a CT elnöke volt.

A műhelyvitát a Barankovics Alapítvány keretében készült kutatás vezetője számolt be A magyar népességfogyás okai és megállítása című kutatás eredményeiről és mutatta be az ezt összegző, A szakadék szélén című kötetet.

A jubileumi konferenciára június 11-én 10 órai kezdettel került sor a Magyar Tudományos Akadémia Kupolatermében. Dr. Kandikó József az öt évvel ezelőtti alapítást felidéző és a jelenlegi helyzetről számot adó köszöntője után Dr. Weiszburg Tamás, az OTDT általános elnökhelyettese, a HTDK program szakmai vezetője tartott előadást Felsőoktatás és tehetséggondozás a Kárpát-medencében – helyzetkép és kihívások címmel. Ezt követően Dr. Paládi-Kovács Attila akadémikus, az MTA Domus Kuratórium elnöke és a Collegium Talentum Igazgató Tanácsának tagja A határon túli tudományos utánpótlás fontossága című előadásában fejtette ki magvas gondolatait. A 2013-ban kollégistává vált végzősök Intelligens háló 2016 című tanulmánykötetében megjelent huszonegy tanulmányról Dr. Szarka László tudományos főmunkatárs, MTA Történettudományi Intézet, a Selye János Egyetem tanára, ugyancsak a Collegium Talentum Igazgató Tanácsának tagja tartott recenziót.

A kollégisták nevében Rigó István fizikus doktorandusz Kárpátaljáról és Szász István Szilárd újságíró doktorandusz Erdélyből mondott köszöntőt. A rendezvényen magyar írók gyönyörű magyar verseiből Lux Ádám színművész nyújtott át egy csokorra valót.

Délután egyórás hajóúton a magyar főváros dunai panorámájában gyönyörködhettek a kollégisták, este pedig a Hófehérke és a hét törpe című bűbájos balett előadást tekintették meg a Magyar Nemzeti Balett művészeinek előadásában az Erkel Színházban.

Június 12-én vasárnap délelőtt Történelem a Vajdahunyadvárban – város- és múzeumnéző séta volt a programban, amelynek keretében B. Dr. Varga Judit, a Collegium Talentum oktatási igazgatója az 1896-os millenniumi kiállítás helyszínét is mutatta be.

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben