Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

NTP-STEM-23-0002 – Robot- és dróntechnológiai élménynapok roadshow és komplex pályaorientációs programsorozat

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, „STEMpont” komplex pályaorientációs és tehetséggondozó program megvalósítására létrehozott felhívásra az Edutus Egyetem sikeres pályázatot nyújtott be.

A pályázat során Robot- és dróntechnológiai élménynapok roadshow és komplex pályaorientációs programsorozatot valósítunk meg, melyre 19 987 000 Ft támogatási összeget nyert el intézményünk. A pályázat futamideje 2023. szeptember 01-től 2024. augusztus 31-ig szól.

A pályázat célja:
A „Robot- és dróntechnológiai élménynapok roadshow és komplex pályaorientációs programsorozat” az Edutus Egyetem által szervezett World Robot Olympiad és az EduDigiTech versenyek minél szélesebb körű népszerűsítésére és a versenyeken történő részvétel ösztönzése jött létre. A program közvetlenül támogatja a műszaki és informatikai pályák népszerűsítését, a munkaerőpiaci kompetenciák fejlesztését, valamint az Edutus Egyetem műszaki képzéseinek bemutatását.

Fontosnak tartjuk, hogy a műszaki és informatikai területek iránt az általános és középiskolában tanuló lányok érdeklődését is felkeltsük. Ma is általános tendencia, hogy Magyarországon a műszaki és informatikai szakmákban a nők alulreprezentáltak. Ez az alulreprezentáltság viszont nemcsak Magyarországon jellemző, hanem globális probléma is. Ennek kiküszöbölése társadalmi, oktatási és gazdasági erőfeszítéseket is igényel. Ide tartozik az előítéletek leküzdése, a nők támogatása, illetve az egyenlő hozzáférés biztosítása az oktatáshoz, valamint a munkahelyekhez. Az ilyen jellegű fejlesztések révén a társadalom, valamint a tudományos és technológiai közösség szélesebb tehetségmezőt és szakmai sokszínűséget érhet el, elősegítve az innovációt és a fejlődést.

Az általunk létrehozott programsorozat lehetőséget biztosít a műszaki és informatikai területek részletes bemutatására és gyakorlati alkalmazására. A szakmában rejlő potenciákat és lehetséges karrierutakat színes kiállítási anyaggal és interaktív programmal mutatjuk be. A roadshow-k során tervezetten női példaképeket és szakmai kiválóságokat is bemutatunk, tovább ösztönözve a programokon résztvevő lányokat, hogy a műszaki és informatikai területek nyitottak és elérhetőek számukra is. A program során vállaljuk a lányok 60%-os arányban történő bevonását.

A program megvalósítása során partnerként együttműködik velünk a jelentős magyarországi nagyvállalatokat tömörítő Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség, melynek kifejezett célja a jövő mérnöki generációjának biztosítása hatékony pályaorientáció segítségével. Célzott programjuk kapcsán külön figyelmet fordítanak a női életpályák bemutatására, népszerűsítésére. Pályázati programunk megvalósításához elsősorban sikeres női vállalati szakemberek életútjának, sikereinek, és a női műszaki pályák lehetőségeinek hiteles bemutatásával kapcsolódnak.

Esélyegyenlőségi törekvéseinket a hátrányos helyzetű térségeken történő megjelenésünkkel is kiterjesztjük. A program megvalósítása során, illeszkedve az Edutus Egyetem által szervezett World Robot Olympiad versenysorozat regionális verseny helyszíneihez, 5 város egy-egy iskolájában valósítunk meg roadshow programot. Ebből 3 helyszín – a miskolci, szegedi és veszprémi eldöntőhöz kapcsolódva – komplex programmal fejlesztendő járásokban kerül kijelölésre, ahol kifejezetten fontos a térség megtartó ereje szempontjából, hogy a tehetségek azonosítása és fejlesztése (bizonyos pontig) helyben is megtörténhessen, az ott tanuló diákoknak lehetősége legyen az országos tehetséggondozó programokba való bekapcsolódásra.

           

 

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben