Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Lézersugárral felületkezelt acél minták ball-on-disk típusú koptató vizsgálata

Írta: Dr. Markovits Tamás, egyetemi docens; Dr. Borbás Lajos, Professor Emeritus; Molnár László, m. tanár; Nagy András Lajos, Fülöp Dávid

Megjelent a 2020. augusztusi Acta Periodica 20. kötetében (ISSN: 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 51-63. oldalon. DOI 10.47273/AP.2020.20.51-63 

ABSZTRAKT

A bemutatott kutatásban lézersugárral felületkezelt acél minták ball-on-disk típusú koptató vizsgálatának eredményeit mutatjuk be.  A lézeres felületkezeléssel létrehozott edzett és nikkel bázisú wolfram karbid tartalmú bevonatolt tárcsák koptató vizsgálatait végeztük el, azzal a céllal, hogy meghatározzuk a kopással szembeni ellenállás változását a kezeletlen acél alapanyagokhoz képest. A kapott eredményekből jól látható, hogy a lézerrel felületkezelt alapanyagok kopásállósága jobb volt, mint felületkezelés nélkül. Az eredményekben bemutatásra kerülnek jellegzetes kopási nyomok, kopási szélességek, mélységek, keresztmetszetek, a lekoptatott tömeg és a súrlódási együttható változása a különböző esetekben.

Kulcsszavak: lézersugaras megmunkálás, kopás, pin-on-disc vizsgálat

 

ABSTRACT

 In case of laser surface treatments it is necessary to determine the main technological parameters, taking into account the possibilities and limitations of the applied system elements.

In the present research the results of different technological parameters influenced by the surface properties measured by ball-on-disc veering measurement have been introduced.

Keywords: laser beam technologies, wear, pin-on-disc measurement

Tovább a teljes cikkhez Tovább a teljes kötethez
Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben