Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

„Karantén tanulságok: Hogyan alakítja át a felgyorsuló digitális forradalom gazdaságainkat”

Írta: Dr.Géró Imre PhD főiskolai tanár, Professor emeritus és Polacsik Gabriella V. éves orvostanhallgató

Megjelent a 2020. decemberi Acta Periodica 21. kötetében (ISSN: 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 4-28. oldalon. DOI 10.47273/AP.2020.21.4-28

ABSZTRAKT

Ebben a tanulmányban a COVID-19 új koronavírus legfőbb hatásait vizsgáljuk. A világ vezető közgazdászainak egybehangzó véleménye alapján a gazdasági fejlődés két fő hajtó erejét a globalizáció és az információs és kommunikációs technológiák forradalmi változásai alkotják.

Ezen belül is arra keressük a választ, hogy mit okozott a karantén, a felgyorsult digitalizáció, és hogyan befolyásolta a mindennapi életünket, és az egész gazdaságot. Mivel ez a vírus cseppfertőzéssel terjed és nincs ellene jelenleg sem hatékony ismert gyógymód vagy megelőző védőoltás ezért a védekezés fő alappillérei a szociális távolságtartás, kijárási korlátozás, aminek következtében az emberek többsége kényszerűségből – hatósági előírás következtében – otthonában karanténba került. Ezek az intézkedések jelentősen érintették a gazdaság szereplőit és további lendületet adtak az internet nyújtotta digitális forradalmi változásoknak a világ valamennyi országában a gazdaságok tekintetében.

Kutatás célja

Kutatásunk céljaként határoztuk meg azt, hogy bemutassuk azokat a karantén tanulságokat, amelyek a felgyorsuló digitális forradalom segítségével alakítják gazdaságainkat. A COVID-19 új koronavírus legfőbb hatásait vizsgáljuk. Külön kiemelten keressük a választ arra a kérdésre, hogy mit okozott a karantén, a felgyorsult digitalizáció és mindez hogyan befolyásolta a mindennapi életünket és az egész gazdaságot.

Kutatás módszere

Kutatásunk egészében módszertani szempontból meghatározó szereppel bír a szakirodalom elemző feldolgozására épülő szekunder kutatás.

Kulcsszavak

Digitális gazdaság, digitális forradalom, e-business, COVID-19, Koronavírus járvány, Pandémia, digitalizáció, karantén, gazdaság, internet.

ABSTRAKT

The coronavirus disease (COVID-19) pandemic has severe health effects and serious implications for economic growth and social development. Quarantines and physical distancing measures, which are needed to stop the rapid spread of the coronavirus and save lives, are leading to job losses (11.6 million more unemployed in 2020, compared to 2019) and reducing personal and household labour income. The loss of income is primarily affecting the broad strata of the population that are living in or vulnerable to poverty, and people working in activities that are more exposed to layoffs and pay cuts and, in general, those in precarious employment.

In view of the major persistent gaps that the pandemic has widened,  the International Organisations reiterates that it is time to implement universal, redistributive and solidarity-based policies with a rights-based approach, to ensure that no one is left behind.

In the study we examined the most important and major effects of Covid-19 new coronavirus disease. We tried to concentrate on the relevant  aspects, what occurred  quarantines, the fast  development, even the pick up speed of digitalisation and how these effects has influenced our everyday life and the whole economy all over the world.

 

Tovább a teljes cikkhez Tovább a teljes cikkhez

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben