Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Információk az Edutus felsőoktatási szakképzéseiről

Általánosan a felsőoktatási szakképzésről

Felsőoktatási szakképzésre a középiskola utolsó évében a felvételi időszakban tudod leadni jelentkezésed. Az alapképzési szakokhoz hasonlóan ez a képzési forma is az érettségire épülő, kétéves képzési forma.

Ha nem szeretnél alapképzésre felvételizni vagy nem érted el az alapképzés minimum ponthatárát, de piacképes tudást szereznél, jelentkezz felsőoktatási szakképzésre. A felvételt nyert és beiratkozott hallgatók számára a felsőoktatási intézmény hallgatói jogviszonyt biztosít, így a hozzá tartozó előnyöket is kihasználhatod, mint az utazási kedvezmény.

A minimum ponthatár 240 pont, de ebbe a pontszámba nem számítanak bele a többletpontokat adó eredmények, pl. emeltszintű érettségi, nyelvvizsga, sporteredmény, OKJ-s szakképzés stb. Aki nem éri el a minimum ponthatárt, nem nyerhet felvételt erre a képzési formára.

A képzések 4 félév alatt elvégezhetők, így 2 év alatt szerezhetsz szakképesítést és piacképes tudást egyaránt.

A szakképesítést szerzett hallgatók oklevelet kapnak a képzés végén, ami ugyan nem egyenlő a felsőfokú végzettséggel, de a munkaerő piacon való könnyebb elhelyezkedéshez hozzásegít.

Pontszámítási módszerek

A pontszámítás háromféle módon történhet:

  • tanulmányi pontok duplázása
  • tanulmányi és érettségi pontok összeadása
  • érettségi pontszámának duplázása

Így összesen 400 pontot szerezhetsz. A többletpontok ezen felül kerülnek hozzáadásra.

Az Edutusra emelt szintű érettségi nélkül is tovább tanulhatsz

Az Edutusra a felsőoktatási felvételi eljárás keretében történő jelentkezésnek nem feltétele, hogy emelt szintű érettségit tegyél, valamint a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknél az sincs meghatározva, hogy a középszintű érettségi eredményének melyik tárgyakból kell összetevődni. A két legjobban sikerült érettségi vizsga eredményét veszik figyelembe pontszámításkor. Az alapképzésnél szakoként meg van határozva a beszámítható érettségi tárgy.

Az Edutuson a következő felsőoktatási szakképzésekre adhatod be jelentkezésed február 15-ig:

  • Kereskedelem és marketing
  • Turizmus-vendéglátás
  • Műszaki

A képzés elvégzése után jelentkezhetsz alapképzésekre egyaránt.

A felsőoktatási szakképzésben teljesített tárgyak – ezeket a felsőoktatási intézmények határozzák meg – az alapképzés során 30–90 közötti kreditértékben beszámíthatók.

A záróvizsga eredményétől függően az ott kapott érdemjegyek a következőképp növelhetik az alapképzésbe felvételi pontszámodat:

  • jeles záróvizsga eredménye 32 többletpontot,
  • jó záróvizsga eredménye 20 többletpontot,
  • közepes záróvizsga eredménye 10 többletpontot jelent.

További részletes információ a https://www.edutus.hu/felvetelizoknek/ és a www.felvi.hu honlapokon.

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben