Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Hullámvölgyben Covid idején: Egyéni és társas értékek ereje a második lezárás után

Írta: Miklós Ilona Ph.D. adjunktus

Megjelent a 2021. márciusi Acta Periodica 22. kötetében (ISSN: 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 79-97. oldalon.  DOI 10.47273/AP.2021.22.79-97

 

ABSZTRAKT

Az emberek viselkedését társadalmi normák befolyásolják.  Mivel a vírus emberről emberre terjed, ezért fontos szerepet játszhat a betegség lassításában az, hogy mások viselkedésének másolása mennyire van hatással hosszútávon a társadalmi kapcsolatokra. ​​ A jelen felmérés a magyarországi első és második országos lezárás során készült online kérdőívek válaszainak összehasonlítására épül. A tanulmány megállapítása az, hogy a járványhelyzet két lezárással járó szakaszát eltérő intenzitással élték meg a válaszadók. Míg az első hullámot a helyzethez való viszonylag gyors alkalmazkodás és az egyes csoportok iránti nyilvános szolidaritás vállalása határozta meg, addig a második hullám inkább az egyéni és intézményi értékek közötti feszültségeket, valamint a köztük lévő ellentmondásokat hozta felszínre. A longitudinális felmérés jelentősége, hogy a pandémia értékeinek változásai az egyes lezárások eredményei mentén megragadhatóvá váltak.

Kulcsszavak: járvány, társadalmi értékek, rezilencia, fenntarthatóság

 

ABSTRACT

Human’s behavior is influenced by social norms. As the virus spreads from person to person, they can play an important role in slowing the disease, just as copying the behavior of others affects social relationships. The survey compares the responses to the online questionnaire conducted during the first and second national lockdowns. The study found out that on the different stages of the epidemic situation were experienced by respondents with different intensities. While the first wave of Covid-19 was determined by a relatively rapid adaptation to the situation and a commitment to public solidarity with each group, the second wave tended to bring to the surface individual and institutional tensions and contradictions. The significance of the second phase of the longitudinal survey is that changes in certain values of the pandemic become tangible.

Keywords: epidemic, social values, resilience, sustainability

 

Tovább a teljes kötethez Tovább a teljes cikkhez

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben