Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Gazdasági folyamatok Magyarországon 2019-2020 fordulóján

Írta: Dr. Belyó Pál, főiskolai tanár

Megjelent a 2020. augusztusi Acta Periodica 20. kötetében (ISSN: 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 5-25. oldalon. DOI 10.47273/AP.2020.20.5-25 

ABSZTRAKT

A magyar gazdaság már 2019-ben a korábbi évekhez viszonyítva kissé lassabban bővült. Az év végére az építőipar növekedése lassult, és az iparág növekedési várakozásai jelentősen gyengültek. Az egyensúly romlásának másik tünete az volt, hogy a fogyasztói áremelkedés üteme enyhén felgyorsult, és a forint tovább gyengült. A vállalatok és a háztartások optimizmusa is csökkent, részben a külső gazdaságok lassulását okozó kockázati tényezők – a Brexit, a globális gazdasági helyzet észrevehető romlása, és ezáltal a külkereskedelmi partnereink növekedésének lassulása – részben a hazai munkaerő-piaci anomáliák miatt, amelyeket a régóta fennálló hazai versenyképességi problémák alapoztak meg. A kormány korábbi gazdasági tervei szerint a magyar GDP 4,9 százalékos növekedése 1,5-2 százalékponttal csökken 2020-ban. A 2019 évi prognózis szerint az építőipar jelentős csökkenése, az ipari termelés mérsékeltebb csökkenése és a beruházások jelentős gyengülése mellett a fogyasztás a jövedelmi feltételek romlása miatt is várhatóan csökken. A járvány természetesen alaposan megváltoztatta a terveket is.

 

ABSTRACT

The Hungarian economy has already expanded slightly slower in 2019 compared to previous years. By the end of the year, construction growth had slowed and the industry’s growth expectations had weakened significantly. Another symptom of a deterioration in the balance was that the pace of consumer price increases accelerated slightly and the forint continued to weaken. Optimism among companies and households has also diminished, partly due to the risk factors that have caused the slowdown in external economies – Brexit, the noticeable deterioration of the global economic situation and thus the slowdown in the growth of our external trade partners – partly due to domestic labour market anomalies, which have been the basis of long-standing domestic competitiveness problems. According to the government’s previous economic plans, hungarian GDP growth of 4.9 percent will decrease by 1.5-2 percentage points in 2020. In addition to the projections for 2019, consumption is also expected to decrease due to a significant decrease in construction, a more moderate decline in industrial production and a significant weakening of investment. The epidemic, of course, has changed the plans thoroughly.

Tovább a teljes cikkhez Tovább a teljes kötethez
Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben