Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

10. alkalommal szervezte meg az Edutus Egyetem a FIRST LEGO League tatabányai regionális döntőjét

A FIRST egy amerikai oktatási és tudománynépszerűsítéssel foglalkozó szervezet. Tevékenységének középpontjában kiemeleten a természet- és mérnöki tudományok, technológiák és a matematika népszerűsítése áll. A világ egyik legnagyobb robotikai közössége iskolai és iskola utáni csapatalapú foglalkozásokat szervez a 4-18 éves korosztály számára. A FIRST és a LEGO által közösen szervezett FIRST LEGO League (FLL) robotika versenyeken a világ több mint 110 országából vesznek részt a fiatalok. Hazánkban a HelloWorld Oktatás és Fejlesztés Egyesület felel a versenyek lebonyolításáért. A versenyen három kategóriában – Discover, Explore, Challenge -, négyféle kihívást kell teljesítenie a csapatoknak. Az Edutus Egyetem regionális partnerként vesz részt a szervezet munkájában, melynek keretében a tatabányai regionális fordulót idén már tízedik alkalommal szervezte meg intézményünk.

A jubileumi eseményen 9 csapat mérettette meg tudását Challenge kategóriában. A 9-16 éves fiatalokból álló csapatok minimum 3, maximum 10 fővel indulhattak a versenyen. A Challenge verseny során 4 féle kihívást kell teljesíteni.

A 4 versenyszám a következő:

  • alapértékek
  • robot konstrukció
  • robotjáték
  • innovációs projekt

A verseny során a versenyzőknek prezentálniuk kell saját fejlesztésű innovációs projektjüket és be kell mutatniuk, hogy a versenyre való felkészülés közben, valamint a versenyen hogyan alkalmazták az FLL alapértékeit. A verseny másik felében a robotoké a főszerep. A robotkonstrukció értékelése során a csapatok előre megépített robotjainak külső és belső „tulajdonságait”, valamint a robotfejlesztési folyamatot pontozzák a bírók, míg a robotjáték versenyszámban egy 14-15 különböző akadályból álló pályán kell 2,5 perc alatt a lehető legtöbb feladatot teljesítenie és a legtöbb pontot elérnie a robotoknak.  A FIRST LEGO League Challenge során a feladatok egyenlő arányban, 25%-os súlyozással kerülnek pontozásra, ezért a legfelkészültebb csapatok álltalában mind a négy területen jól szerepelnek.

Az idei év témája különleges, a művészet és a természettudományok kapcsolatát járja körül. A tudósok, technológia szakemberek, mérnökök, művészek és matematikusok folyamatosan inspirálnak minket a világmegváltó ötleteikkel, merész lépéseikkel és a mérhetetlen kreativitásukkal. Az emberiség képes olyan művészeti alkotásokat és élményeket létrehozni, amelyek összekapcsolják, szórakoztatják és megmozgatják a közösségeinket. A 2023-2024-es tanévben az FLL tematikája reflektorfénybe helyezi a természettudományok művészetben betöltött szerepét, arra biztatva a fiatalokat, hogy építsenek és tervezzenek meg egy végtelen lehetőségekkel kecsegtető világot.

A tabányai, idei első FLL regionális forduló győztesei:

Legjobb csapat – összetett végeredmény: BITS (Győr)

 

Kategória győztesek:

Legjobb robotfutam: Blokkolók (Budapest)

Legjobb innováció: Töviscsapat X (Budapest)

Legjobb robotkonstrukció: BITS (Budapest)

Legjobb alapértékek (csapatszellem): KLG – Kocka Lajos Gimics (Mosonmagyaróvár)

Különdíjak:

Feltörekvő díj: VidámCsajok (Balatonfőkajár)

Motiváció díj: Programozás mesterei (Dunaújváros)

Áttörés díj: Blokkolók (Budapest)

Legjobb edző: Faragó Attila (Töviscsapat Robotics Club – Budapest)

A nemzeti döntőre 2 csapat a BITS és az összetett második helyen végzett Blokkolók jutott tovább. Nekik még egyszer szívből gratulálunk!

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben