Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

ERP RENDSZEREK A NEGYEDIK IPARI FORRADALOM KORÁBAN: AZ ERP RENDSZEREK KIFEJLŐDÉSÉNEK SZAKASZAI ÉS AKTUÁLIS TRENDJEI

ÍRTA:DOBOS ÁDÁM, oktató (Edutus Egyetem) 

Megjelent a 2022. májusi ACTA PERIODICA  24. kötetében (ISSN 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 50-60. oldalon. DOI 10.47273/AP.2022.24.50-60

Absztrakt

A negyedik ipari forradalom korában egyre nagyobb szerep hárul a Vállalatirányítási Információs Rendszerek fejlesztésére és általuk a vállalati folyamatok automatizálására. A történelmi áttekintés és a jelenlegi piaci helyzet is alátámasztja azon álláspontokat, melyek szerint a fejlett ERP rendszerek térnyerése és teljesítménye folyamatos növekvő tendenciát mutat. A digitális forradalom sok lehetőséget biztosít a vállalkozások részére ezen a téren, azonban megfelelő felkészültség hiányában ez akár negatív hatással is lehet az egyes piaci szereplők gazdasági helyzetére. A rendszerek integráltságának növelésével az egyes vállalati részlegek és üzletfelek közötti határok megszűnnek, így jelentős mértékben gyorsul az információ áramlása és a vezetői döntéshozatal. A lehetőségek maximális kiaknázása érdekében fontos, hogy az iparági szakértők, a vállalati vezetők és az oktatási intézmények összehangoltan, egymást erősítve dolgozzanak a felmerülő problémák megoldásán. Kutatásom során azonosítottam az ERP rendszerek fejlődésének főbb szakaszait és megvizsgáltam az ERP forgalmazók piaci részesedésre vonatkozó adatait. Felmértem a hazai- és nemzetközi ERP piac hasonlóságait és különbségeit, valamint felhívtam a figyelmet a lehetséges jövőbeli kihívásokra és lehetőségekre.

ABSTRACT

In the age of the Fourth Industrial Revolution, the development of Enterprise Resource Planning systems and their automation of business processes are playing an increasingly important role. The historical overview and the present day market figures both support the view that the growth and performance of advanced ERP systems is on an ever-increasing trend. The digital revolution offers many opportunities for businesses in this area, but without adequate preparation, it can even have a negative impact on the economic situation of individual market players. By increasig the integrity of the systems, the boundaries between individual business departments and business partners are eliminated, significantly speeding up the flow of information and corporate decision-making. In order to make the most of the opportunities, it is important that industry experts, company leaders and educational institutions work in a coordinated and mutually reinforcing way to address emerging issues. During my research, I identified the main stages of the development of ERP systems and examined the market share data of ERP distributors. I assessed the similarities and differences of the domestic and international ERP market, and drew attention to possible future challenges and opportunities.

Tovább a teljes cikkhez Tovább a teljes kötethez

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben