Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

A mesterséges intelligencia lesz a legjelentősebb hatással az oktatás jövőjére

A technológia és az oktatás szorosan összefonódik, és a következő években a mesterséges intelligencia forradalmasítja az oktatási technológiát, azaz edtechet. Az MI olyan új lehetőségeket kínál a tanulás és oktatás terén, amelyekre eddig nem volt példa. Ezekkel az újdonságokkal, a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeivel foglalkozik majd 2024. február 3-án, Budapesten a második EdTech Summit Hungary Oktatástechnológiai Konferencia és Kiállítás is.

Az előrejelzések szerint a mesterséges intelligencia alapjaiban határozza meg a jövő munkaerőpiacát miközben bizonyos készségek, kompetenciák fejlesztését elengedhetetlenné teszi. A technológia előnye egyesek szerint a diákok ösztönzésében és a produktívabb tanulási környezet kialakításában rejlik. A kezdeti aggodalmak ellenére már világos, az MI nem váltja le a pedagógusokat, hanem inkább együttműködő asszisztensként segítheti a munkájukat többek között a monoton, automatizálható feladatokban, például az osztályzásban és az iskolai adminisztrációban.

Meredek növekedési pályán az MI oktatástechnológia piaca

A Grand View Research 2020-as jelentése szerint a mesterséges intelligenciát alkalmazó edtech cégek piacának mérete 2021-ben 1.8 milliárd USD volt. Az előrejelzés szerint 2022-2030 között 36%-os CAGR növekedés várható és az időszak végére a piac elérheti a 32,27 milliárd USD-t. Az alkalmazások típusai szerinti a piac felét a tanulási platformok és virtuális segítő alkalmazások teszik ki, melyet az okos tartalmak kategóriája követ. A legnépszerűbb megoldások között a felhőszolgáltatásokhoz kapcsolódó termékek, a gépi tanulás és a természetes nyelvfeldolgozás szerepeltek.

A digitális technológia, köztük a mesterséges intelligencia és a robotika folyamatos terjedése mellett az edtech iparág már most is gyorsan növekszik és ez az évtized végéig várhatóan így is marad. Ezt a globális piaci momentumot a magyar edtech iparág szereplői sem hagyják ki, ezért alakult meg 2023. szeptember 2-án, az első EdTech Summit Hungary konferencián az EdTech Koalíció, amely edtech cégeket, oktatási intézményeket és állami szervezeteket köt össze a közös érdekérvényesítés és a hazai oktatástechnológia fejlesztése érdekében. Az EdTech Koalíció közvetlen kapcsolatteremtéssel támogatja, hogy minőségi és külföldön is piacképes oktatástechnológiai termékek jöjjenek létre. Az együttműködés célja, hogy a magyar oktatás szereplői profitáljanak az oktatástechnológia újdonságaiból.

A mesterséges intelligencia beépül az oktatásba

Az MI technológia forradalmi változásokat hoz az oktatásban és az edtech világában. A személyre szabott tanulás, az adaptív oktatási rendszerek, az automatizált értékelés és visszajelzés, a távoktatás támogatása, a fejlett oktatási analitika és az interaktív oktatási tartalmak mind az MI által inspirált újítások, amelyek hatással lesznek a tanulókra és a tanárokra egyaránt.

A mesterséges intelligenciával támogatott alkalmazások lehetővé teszik, hogy az oktatási rendszerek egyéni tanulási igényekhez igazodjanak. Elemzik a diákok teljesítményét és tanulási stílusát, majd személyre szabott tananyagot és gyakorlatokat kínálnak, így minden diák a saját tempójában haladhat. Az MI segíthet a távoktatás és a virtuális együttműködés terén is. Intelligens alkalmazások támogathatják a diákokat az online csoportmunka során és virtuális asszisztensek segíthetnek a házi feladatokban vagy akár az online tanulási platformokon való tájékozódásban is.

Emellett az MI segítségével az oktatási intézmények képesek lesznek összegyűjteni és elemzeni a diákokra vonatkozó adatokat. Ez a fejlett oktatási analitika lehetővé teszi az oktatási szakemberek és döntéshozók számára, hogy megértsék a diákok fejlődését, azonosítsák a lehetséges nehézségeket, és javaslatokat tegyenek az oktatási folyamatok javítására.

Az EdTech Summit Hungary ismét elhozza az oktatástechnológia újdonságait

  1. február 3-án másodszor rendezik meg a nagy érdeklődéssel kísért EdTech Summit Hungary Magyar Oktatástechnológiai Konferenciát és Kiállítást, ahol ez alkalommal a mesterséges intelligencia legaktuálisabb kérdéseit és hazai oktatástechnológiai újításokat ismerhetnek meg a résztvevő pedagógusok és oktatási szakemberek.

Az ingyenes konferencia előadói az oktatástechnológia, a digitális oktatás hazai és nemzetközi szakértői és kutatói értékes gondolatokat osztanak meg a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásainak lehetőségeiről az oktatásban, és szó lesz az MI és a digitális gyermekvédelem kapcsolatáról is. A konferenciát kísérő kiállítás keretében oktatástechnológiával foglalkozó cégek mutatják be termékeiket, megismertetve azok gyakorlati felhasználását is. (Bővebb információ és ingyenes regisztráció: https://fb.me/e/4apdfYsTZ )

„A mesterséges intelligencia és az oktatástechnológia fejlődése új kihívások elé állítja a pedagógusokat és az oktatási intézményeket is. A diákok felkészítésében kulcsfontosságú, hogy az iskolák és tanárok nyitottak és felkészültek legyenek az új technológiák alkalmazására, hogy megismerjék az elérhető oktatási technológiákat és kiválasszák azokat, amelyek a legjobban illeszkednek saját és a diákjaik igényeihez” – tette hozzá Dr. Rétfalvi Flóra az EdTech Summit Hungary konferenciát szervező EduTech Hungary Zrt. szakmai vezérigazgató-helyettese.

Az EduTech Hungary Zrt-ről:

A EduTech Hungary Zrt. digitális oktatási ökoszisztéma szervezőként lép fel a digitális oktatás területén, célja a magyarországi és nemzetközi digitális oktatási szereplők összekapcsolása, a digitális oktatástechnológia elterjesztése a tanulás és a tanítás hatékonyabbá tétele érdekében. Tevékenységük fókuszában az oktatási technológiai eszközöket, megoldásokat, digitális oktatás tartalmakat és szolgáltatásokat fejlesztő vállalkozások támogatása, piacra lépésének elősegítése áll.

 

 

Képek: Gyurkovits Tamás / MCC

 

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben