Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Hazai oktatástechnológiai szakértők szövetsége – létrejött az EdTech Koalíció

A TechEd Zrt. kezdeményezésére korábban létrehozott EdTech klaszter együttműködés újabb mérföldkőhöz érkezett, működését koalíciós formában folytatja tovább. 

Az EdTech Koalíció alakuló plenáris ülését 2023. szeptember 2-án tartották meg az EdTech Summit Hungary rendezvényen. A rendezvény 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia 2023 kísérő konferenciája, amely a TechEd Hungary Zrt. és a Neumann Technológiai Platform szervezésében, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával jött létre.  

Az összesen húsz tagot számláló EdTech Koalíciót az állami, tudományos és piaci szereplők közötti együttműködés szükségessége hívta életre. Az Edutus Egyetem alapítótagként vett részt az eseményen. Az alapító okiratot egyetemünk részéről Némethné Dr. Gál Andrea rektor írta alá, elnökségi tagnak pedig Árvai-Füleki Judit vezérigazgatót nevezték ki.  

Az oktatás és annak minősége szorosan összefügg egy nemzet gazdasági és társadalmi jólétével. Az technológia folyamatos fejlődése az oktatás területét is érinti. Számtalan innovatív megoldás jelenik meg szinte percről percre, melyek nagyban segíthetik nem csak az oktatás, de a különböző iparágak tevékenységét is. A koalíció célja nyomon követni ezt a dinamikusan fejlődő területet és párbeszédet kezdeményezni az érintett iparágak képviselőivel a témában. A folyamatos együttműködés része a hazai startupok és KKV-k nagyvállalati, egyetemi vagy nemzetközi partnerségekre való ösztönzése. Az együttműködés révén a koalíciós tagok naprakész tájékoztatást kapnak az elérhető pályázati lehetőségekről és a legaktuálisabb piaci trendekről. A Koalíció a European EdTech Alliance, Global Alliance for Technology in Education tagjaként nemzetközi kapcsolatokat és érdekképviselet is biztosít a tagjainak. Az EdTech Koalíció a közvetlen kapcsolatteremtéssel támogatja, hogy minőségi és külföldön is piacképes oktatástechnológiai termékek jöjjenek létre. Az együttműködés célja, hogy a magyar oktatás szereplői profitáljanak az oktatástechnológia újdonságaiból. 

Az EdTech Summit Hungary – A Magyar Oktatástechnológiai Konferenciát és Kiállítást Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára nyitotta meg, aki kiemelte, hogy az oktatástechnológiai fejlődés szerepe kulcsfontosságú az oktatás versenyképességének fenntartásában. Ennek pedig hatékony eszköze az ökoszisztéma építése és a párbeszéd.  

„A digitalizáció nem választás kérdése, ahogyan az oktatásban a digitalizáció jelenléte sem az. Erős digitális kompetenciákkal kell rendelkeznie a mai gyerekeknek, hogy munkavállaló korukban meg tudjanak felelni a rájuk váró, a ma még számunkra is ismeretlen elvárásoknak.  Az EdTech Koalíció arra vállalkozik, hogy ebben a nehéz kihívásban együttműködést kínáljon a különböző szereplők számára” – tette hozzá Fábián Gergely. 

Az eseményen az EdTech Koalíció alakuló ülés résztvevőit Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke, a Mesterséges Intelligencia Koalíció oktatás és tudatosítás munkacsoportjának vezetője köszöntötte. Köszöntőjében a mesterséges intelligencia megkerülhetetlen szerepéről beszélt, illetve a digitalizáció fontosságáról az oktatás területén. Kiemelte, hogy üdvözítő, hogy az EdTech Koalíció és a Mesterséges Intelligencia Koalíció közös célkitűzések mentén tud partnerként együttműködni a továbbiakban.  

Az ülésen Ritter Dávid, az EdTech Koalíció elnöke, az ELTE informatikai igazgatója online kapcsolódott a felszólalókhoz. Beszédében a mesterséges intelligencia megjelenése és a technológiai változások piaci és társadalmi hatásairól beszélt. Bizakodását fejezte ki, hogy az EdTech Koalíció létrejötte segíti majd a változások és hatások által felmerülő kérdések tisztázását.  

Az esemény záróbeszédét Koren Balázs, a koalíció szakmai vezetője mondta el, aki bizakodva tekint a jövő felé és nem kisebb, mint legalább 300 tagot számláló együttműködést vizionál az EdTech Koalíció létrejöttével.  

Az Edutus Egyetem elkötelezett a sikeres együttműködés iránt. Az intézmény szakmailag kiemelten fontosnak tartja az oktatás területén történő fejlesztési törekvéseket és elhivatott az oktatástechnológiai újítások alkalmazásában.

 

Képek:
Gyurkovits Tamás/MCC
Rusznák Gábor / ELTE

 

 

 

 

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben