Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

CÉLUNK AZ ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETEME MINŐSÍTÉS ELNYERÉSE

A hangzatos, optimizmustól túltengő nyilatkozatok és híradások rendre arról szólnak, hogy a magyar, s azon belül a Tatai-medence gazdasága milyen kiemelkedően teljesít. Első ránézésre valóban van okunk az örvendezésre, hiszen újabb és újabb gyárak hajtanak végre kapacitásbővítő fejlesztéseket, s a munkanélküliségi ráta is kedvező képet mutat. Érdemes azonban a mélyebben meghúzódó társadalmi és gazdasági folyamatokra is néhány pillantást vetnünk annak érdekében, hogy ki ne csússzon kezünkből a saját jövőbeni sorsunk irányíthatósága.

...

Térségünk gazdaságszerkezete multinacionális karakterű, ami önmagában nem baj, de tisztában kell vele lennünk, hogy annak stabilitása a világgazdaság mindenkori állapotától függ. A tervszerűen elvégzett közös munkánknak köszönhetően, a mögöttünk hagyott negyedszázad során – tanulva az egyoldalú szocialista nehézipar által előállított sérülékenység keserű tapasztalataiból -, egy több lábon álló iparszerkezetet hoztunk létre. Ennek ellenére mégis azt kell megállapítanunk, hogy túlságosan is sérülékeny gazdaság biztosítja a térségünkben élő százötven ezer ember megélhetését.

Ha nagyobb biztonságban szeretnénk érezni magunkat, akkor nagyobb mértékben kell támaszkodnunk a helyi természeti és kulturális erőforrásaink fenntartható módon történő hasznosítására, továbbá biztosítanunk kell mindehhez a helyi kötődéssel rendelkező, a tájat jól ismerő, diplomával is rendelkező szakembereket. Negyedszázaddal ezelőtt Tatabánya volt az egyetlen megyeszékhely, amely nem rendelkezett felsőfokú oktatási intézménnyel. Ennek a hiányosságnak a kiküszöbölésére hoztuk létre annak idején a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláját. A kezdeti gazdálkodási és marketing szakok mellett öt esztendővel ezelőtt elindítottuk a turizmus és vendéglátás szakot, majd a műszaki menedzser és mechatronikai mérnök képzést.

Az időközben Edutus Főiskolára keresztelt intézményben – Magyary Zoltán munkássága előtt is tisztelegve – megkezdtük az előkészületeit a társadalomtudományi képzés meghonosításának is. A településfejlesztési mérnök képzés elindítását Tata városának bevonásával tervezzük. Az új alapszak létrehozásának célja, olyan szakemberek képzése, akik egyrészt a közigazgatási ismeretek, másrészt a regionális fejlesztés, harmadrészt a fejlesztések megvalósításához szükséges mérnöki tudományok elméletének és gyakorlati technikájának ismeretében, alkalmassá válnak térségfejlesztési stratégiák megalkotására, s azok megvalósítására. Stratégiai célként tűztük ki 2017-re az alkalmazott tudományok egyeteme minősítés elnyerését.

Forrás: bencsikjanos.hu (teljes cikk ITT)

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben