Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Beszámoló a KNOLL 100 szakmai konferenciáról

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) az alapító elnök Prof. Dr. Knoll Imre születésének századik évfordulója tiszteletére megemlékező szakmai konferenciát rendezett a FALK1 Rendezvényközpontban.

A rendezésben szerepet vállalt a Lakatos Péter által életre hozott Knoll Imre Logisztikai Szakmai Műhely az EDUTUS Egyetemtől.

 

Dr. Doór Zoltán, egyesület elnöke köszöntötte a KNOLL 100 Konferencia előadóit és a hallgatóságot. Rövid felvezetőjében elmondta, hogy mi volt a szervezők célja a konferencia életre hívásával, majd megnyitotta a KNOLL 100 Konferenciát.

Az első szekció levezető elnöki tisztségét Dr. Lakatos Péter PhD az EDUTUS Egyetem egyetemi docense töltötte be. Szekcióbevezetőjében Knoll professzorhoz kapcsolódó anekdotákkal vezette fel a megemlékező előadókat.

Az első szekció első előadásaként Siklósi Horváth Klárának, Knoll professzor úr özvegyének köszöntőjét hallgathattuk meg. A szervezőknek megköszönte, hogy nem feledkeztek meg szeretett férjéről és hogy ilyen méltó keretek közt ápolják emlékét.

A második előadásban Dr. Doór Zoltán az MLE elnöke tartotta meg laudációs beszédét. Beszélt Knoll professzor széleskörű szakmai pályafutásáról és a szakmai közösségben betöltött szerepéről. Külön kiemelve emberi kvalitásait is. Közös pályafutásuk is hosszú időre nyúlt vissza.

Harmadik előadónak Csonka Endre úr, címzetes egyetemi docens, az Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt. vezérigazgatója lépett a pulpitus mögé.

Tagja volt annak a tizenöt főnek, akik megalapították az MLE elődjét és vettek részt a logisztikai szakma sok meginduló projektjében.

A szekció befejező előadását Dr. Husti István professor emeritus, az MTA doktora tartotta meg. Megköszönte a szervezést, mert úgy érzi, a világ gyorsuló változásával a fiatalabb generációk egyre kevésbé akarnak emlékezni a múltra, és kellenek az ilyen alkalmak is.

Megemlékezésében kitért arra, hogy Knoll Imre megalapította az MLE szervezetét, majd nagyon tevékenyen részt vett az Európai Logisztikai Szövetség (ELA) nemzetközi szervezetének kialakításában és működtetésében is. Az első ELA Fellow kitüntetett lett Európában.

A második szekció Dr. Doór Zoltán levezető elnöki megnyitójával kezdődött. Elnök úr nyitó szavaiban arra kérdésre hívta fel figyelmet, hogy nagyon érdemes megvizsgálni mivé fejlődött a tudományos élet és logisztika kapcsolata a kezdetektől napjainkig.

Első előadást Prof. Dr. Turcsányi Károly mk ezredes, az MTA doktora tartotta. A professzor úr a logisztika két fogalmán keresztül mutatta be, hogy bár a civil és a katonai logisztika alapjai közösek mennyire különbözően értelmezik saját határaikat.

A szekció második előadója Dr. habil. Piricz Noémi az Óbudai Egyetem docens asszonya volt. Témája a smart gridek, azaz intelligens hálózatok működése volt. Előadásában arra a két fő kérdésre kereste a választ, hogy mik a közeljövő kihívásai az elektromos hálózatokban, illetve hogyan fognak fejlődni az elektromos hálózatok.

A szekció harmadik előadója Prof. Dr. Illés Béla egyetemi tanár, Miskolci Egyetem Logisztika Intézet. Felvetette, hogy a tudományos világban egyre elterjedtebb az a tétel miszerint az elmúlt évszázad az emberek mozgásának évszázada volt, a mostani évszázad pedig a dolgok mozgásának évszázada lesz. Átfogóan beszélt a digitalizációról és annak logisztikához való kapcsolatáról.

A szekció záróelőadását Dr. Bóna Krisztián a BMGE tanszékvezető egyetemi docense tartotta. Előadása a jövőtechnológiák logisztikai rendszerekben és hálózatokban történő alkalmazhatóságáról szólt.

A harmadik, záró szekciónak levezető elnöke Bakay László úr az MLE elnökségi tagja volt. Kihangsúlyozta, hogy nincs új világ. Egy világunk van, amihez Knolli nyitottsággal kell hozzáállnunk. Úgy, hogy fennmaradjon és fenntartható legyen. Az autonómia az új generációkon is múlik. Úgy kell átadnunk a mostani generációk tudását, hogy ők is magukévá tegyék és át is adják a követőiknek.

A szekció első előadását Dr. Lakatos Péter PhD az EDUTUS egyetem egyetemi docense tartotta. Előadásában elmondta, hogy annak címét kiegészítve szeretné kihangsúlyozni nem csak a logisztikai menedzser presztízse fontos, hanem maga a logisztika presztízse is. Nem elfelejtve hogy a logisztikát oktatóké is igen jelentős tényező. Knoll professzorral kapcsolatban kiemelte, hogy jó ideig munkatársak voltak. Knoll Imre professzor lehetne a logisztika Nobel díjasa.

Második előadó Dr. Valentinyi Zoltán a LOGSZOLG Kft. ügyvezető igazgatója volt. Előadásában a pénz vagy bizalom az üzleti életben témakörét járta körül.

Konferencia lezáró előadását Dr. Antoni Alfonz PhD a Metropolitan egyetem főiskolai docense, az ELA alelnöketartotta.

Szakmai meglátása szerint a last mile szegmens lesz a jövő logisztikájának legfontosabb sarokköve.

A KNOLL 100 Konferencia a közönség soraiból felszólaló, különböző szakterületeket és korosztályokat megtestesítő kollégák hozzászólásaival zárult. A hozzászólók szavai megerősítették azt az előadásokban is bemutatott sokrétűséget, ami Knoll Imre professzor urat egy hosszú életen át mindvégig jellemzett. Szakmai munkássága és magánélete során egyaránt. A rendezvény zárszavában Dr. Doór Zoltán az MLE jelenlegi elnökének érzelmektől sem mentes gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők.

Az EDUTUS egyetemen idén áprilisban alapított Knoll Imre Logisztikai szakmai műhely folytatja a professzor szellemiségét és ápolja emlékét. A közeli jövőben neves szakemberek meghívását tervezi a műhely, akik aktuális témákról és életútjukról fognak beszélni a hallgatóknak.

 

Írta: Lakatos Péter, a szakmai műhely vezetője

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben