Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

„Be a Dragon!” – avagy engedd ki a benned szunnyadó sárkányt!

Honnan ered a sárkányhajózás?

A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik, és egy 2000 éves legenda kapcsolódik hozzá. „Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben – az ötödik holdhónap 5. napján – megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget.

Hogy is néz ki ez gyakorlatban?

A versenyeken 18-20 lapátos két oldalt, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót. A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.

A hangsúly talán leginkább az összhangon van, hiszen egy ekkora hajót csak úgy lehet mozgatni ha mindenki egyszerre mozdul, egyként.

De mit csinálunk télen?

Amint az időjárás eléri azt a kritikus pontot amikor már nem tudunk vízre szállni, átnyergelünk medencés edzésekre, illetve konditermes edzésekre. A téli hónapok alatt erősítünk a következő versenyszezonra és ilyenkor van leginkább lehetőség az evezési technikák javítására, kezdők tanítására. A hangsúly mint más sportoknál,  itt is a folyamatosságon és a tudatosságon van.

Milyen versenyeken indulunk és kik vagyunk mi?

A Magyar Bajnokságok valamennyi állomásán megfordulunk, részt veszünk itthoni és nemzetközi fesztiválokon, hajós felvonulásokon. Mindezt többnyire igen szép eredményekkel.

A Lánymányosi Spari Egyesület színeit képviseljük, csapatunkat vegyesen alkotják dolgozók és tanulók. Nagyon szeretjük amit csinálunk, az edzések jó hangulatba telnek, de persze a sok nevetés mellett keményen folyik a munka. A legénység rendkívül összetartó és ugyanakkor nagyon befogadó, így a klubnál az újoncok nem csak egy sportolási lehetőséget találnak hanem új barátokra is lelnek. 🙂

Kipróbálnád?

Egész évben folyamatosan lehetőség van a csatlakozásra, mindig szívesen látjuk a sportolni vágyókat.
Gyere le valamelyik edzésünkre és ismerj meg minket!
Elérhetőség:  Monostori Zoltán  +36 30/ 630-6021

Üdv,
Túri Vivien
egy lelkes Spari tag

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben