Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Az Európai Unió átalakított kereskedelempolitikai rendszere

Írta: Vigh László PhD tudományos és nemzetközi rektor-helyettes tanszékvezető, főiskolai tanár

Megjelent a 2020. decemberi Acta Periodica 21. kötetében (ISSN: 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 100-111. oldalon. DOI 10.47273/AP.2020.21.100-111

ABSZTAKT

Az Európai Unió kereskedelempolitikai tevékenységét már az Európai Gazdasági Közösségről szóló Szerződés szabályozta. A témakör szélesebb értelmezése kis lépésekben folyt, de az Európai Unió Működéséről szóló Szerződés lényegesen kibővítette a terület jelentéstartalmát. Ennek következtében az Unió egy már kicsivel korábban megkezdett folyamatban modernizálja a külgazdasági viszonyait. Nem csak a korábbi megállapodásokat írják át, hanem új partnerek is bekerülnek a szorosabb áruforgalmi kapcsolatokba és megújul a kapcsolati struktúra is. Mindezt kiegészíti az, hogy a kereskedelempolitika ma már a közbeszerzéseket, az eredet- és a beruházásvédelmet is jelenti.

Abstract

The European Union’s trade policy is already governed by the Treaty establishing the European Economic Community. The broader meaning of the subject continues in small steps, but the Treaty on the Functioning of the European Union has expanded the meaning of the area. As a result, integration is modernizing foreign economic relations in a process that has begun a little earlier. Not only will the previous agreements be rewritten, but new partners will be added to the closer trade relations and the relationship structure will be renewed. This is complemented by the fact that trade policy now includes public procurement, protection of origin and investments.

 

Tovább a teljes cikkhez Tovább a teljes cikkhez

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben