Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Az energiatakarékosság fontossága és módszerei egy energetikai versenyen keresztül

Írta: MOLNÁRNÉ DŐRY ZSÓFIA egyetemi tanársegéd, REMÉNYI DOMINIKA egyetemi hallgató, DŐRY ISTVÁN egyetemi docens, TOPERCER TAMÁS egyetemi hallgató, DR. DŐRY MAGDALÉNA molekuláris biológus, KÉRY MAGDOLNA környezeti nevelő

Megjelent a  2021. augusztusi ACTA PERIODICA  23. kötetében (ISSN 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 124-141. oldalon. DOI 10.47273/AP.2021.23.124-141

ABSZTRAKT

Az energiatakarékosság kulcskérdéssé vált a világon az elmúlt évtizedek szennyező és fenntarthatatlan energiafogyasztási szokásai miatt. Az energiaelőállításnak mind a forrásaival, mind a mértéktelenségével, az energiatermelési, -szállítási és -felhasználási technológiák hatékonyságával és mind a céljaival kritikus gondok vannak jelenleg. A világ energetikai és klímaválságának megoldásában kiemelkedő szerepet játszik az energiatakarékosság megvalósítása globális és lokális szinten egyaránt.

Az idei évben (2020-2021) is megrendezésre került a GreenDependent Intézet által szervezett, és az E.ON Hungária Zrt. által támogatott, országos EnergiaKözösségek verseny, melyen az Edutus Egyetem hallgatóinak és oktatóinak részvételével az EDU csapat első helyezést ért el. Az energiatakarékosság fontosságát és módszereit mutatja be a cikkünk az EDU csapat által a versenyen is alkalmazott elméleti megfontolások és gyakorlati tapasztalatok alapján.

Kulcsszavak: energiatakarékosság, háztartási energiagazdálkodás, közlekedési energiagazdálkodás, megújuló energiaforrások

 

ABSTRACT

Energy conservation has become essential worldwide due to unsustainable habits of energy consumption of the past few decades. Currently there are crucial problems with the sources and the excessive proportions of energy production, the efficiency of energy transport technologies and the purposes of energy use. The solution to the energy and climate crisis lies in energy conservation on global and local level.

Our team EDU, which consists of students and teachers from Edutus University, participated in this year (2020-2021) in E.ON Energy Communities national contest organised by GreenDependent Insitute and won first place. In this article we describe the significance and the methods of energy conservation used at the contest as well, based on the applied theory and our practical experience.

Keywords: energy saving, domestic energy management, transportation energy management, renewable energy

Tovább a teljes cikkhez Tovább a teljes kötethez

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben