Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

A látogatómenedzsment legújabb trendjei a vár- és kastélyturizmus területén Spanyolországban

Írta: KÖBLI ÁDÁM, főiskolai docens, Edutus Egyetem, MÓKUSNÉ DR. PÁLFI ANDREA, turisztikai szakértő

DOI 10.47273/AP.2023.28.56-68

Megjelent a  2023. augusztusi ACTA PERIODICA  28. kötetében (ISSN 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 56-68. oldalon.

 ABSZTRAKT

A kastélyok és várak kiemelkedően fontos szerepet töltenek be Európa örökségturisztikai kínálatában, egyrészt a szabadidős utazások fontos kiegészítő tevékenységeként, de ezek mellett egyre jelentősebbek, mint önálló utazási motivációt jelentő turisztikai attrakciók. A kulturális helyszínek kiemelt szerepet kapnak a területi és időbeli turisztikai koncentráció csökkentésében is. A kutatás célja Spanyolország, mint esettanulmányi ország példáján keresztül a várak és kastélyok látogatómenedzsment eszközeinek komplex vizsgálata, kiemelten az új digitális módszerek feltárása és a hazánk örökségi kínálatába átültethető gyakorlatok részletes ismertetése.

Kulcsszavak: turizmusfejlesztés, kastélyok, várak, látogatómenedzsment, Spanyolország

 

ABSTRACT

Castles and palaces play an extremely important role in Europe’s heritage tourism offer, on the one hand as an important additional activity for leisure travel, but in addition they are increasingly important as tourist attractions representing independent travel motivation. Cultural sites play a prominent role in reducing touristic concentration in terms of area and time. The aim of the research is a complex examination of the visitor management tools of castles and palaces in the case of Spain, as a case study country, particularly the exploration of new digital methods and a detailed description of practices that can be transferred to the heritage offer of our country.

Keywords: tourism development, castles, visitor management, Spain

Tovább a teljes cikkhez Tovább a teljes kötethez

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben