Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

A JÖVŐ HÁBORÚI AZ ŰRBEN

Írta: Dr. Estók Sándor PhD, szakközgazdász

Megjelent a  2021. augusztusi ACTA PERIODICA  23. kötetében (ISSN 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 17.-36. oldalon. DOI 10.47273/AP.2021.23.17-36

ABSZTRAKT

A 21. század második évtizedének végén az űrhaderő átformálta a haderőről, háborúról és a hadviselésről szóló gondolkodást. Egyre több állam fejleszti azokat az eszközöket, amelyekkel nemcsak az űrbe juthat és azt kiaknázhatja, hanem űrháborúkat is folytathat. Mindinkább előtérbe kerültek az űrfegyverek és védelmi rendszerek. Elérkezett tehát az idő, hogy foglalkozzunk az űrben zajló háború kérdésével. A föld körüli pálya katonailag és gazdaságilag is kritikus színtér. A világűr adta lehetőségek, nyilvános fejlesztések, igények, a katonai doktrínában öltöttek testet. Megváltoztak a technológiai követelmények, új képességek állnak a katonai és polgári szervezetek szolgálatába (úgymint navigáció, távközlés, felderítés). Az USA minden fegyvernemét átszervezte. A NATO harci területté minősítette a világűrt, tekintettel a műholdas eszközök technológiájának fejlődésére.[1] Az a fejlett tudás, ami egy űrháború megvívásához szükségeltetik, már az emberiség kezében van. A következő évtizedben eldől kié lesz az űr irányítása. Ha a szovjetek irányítása alá kerül az űr, akkor a Föld is, ugyanúgy, mint az elmúlt évszázadokban. Az a nemzet, aki a tengereket uralta, az a szárazföldeket is. A többpólusú világunk államai között az Egyesült Államok újra visszanyerte a világban betöltött szerepét és tekintélyét. Jelen tanulmány célja, hogy átfogó nemzetközi képet adjon a jelenlegi űrfegyverkezési és védelmi technológiákról, valamint az ezek jelentette kihívásokról és kezelésük jövőbeli módjairól.

 

Kulcsszavak: űrfegyverkezés, űrháború, világűr, biztonság, űrállomás

 

ABSTRACT

At the end of the second decade of the 21st century, Space Forces reshaped thinking about armed forces, war, and warfare. More and more states are developing the means by which they can not only get into space and exploit it, but also engage in space wars. Space weapons and defence systems are becoming more and more important, so the time has come for us to deal with the question of war in space. Earth orbit is a military and economically critical ground. Possibilities in Space, public developments and needs were embodied in military doctrine. Technological requirements have changed, new skills are in the service of military and civil society organisations (such as navigation, telecommunications, reconnaissance). The U.S. has reorganized all branches of armed forces and NATO classified the space as a war zone, given the development of the technology of satellite devices. The advanced knowledge required to fight a space war is already in the hands of humanity. „Control of space will be decided in the next decade. If the Soviets control space they can control earth, as in past centuries the nation that controlled the seas has dominated the continents.”[2] The United States has regained its role and authority in the world among the states of our multipolar world. The purpose of this study is to provide a comprehensive international picture of the current aerospace and defense technology and the challenges and future models of their management. The purpose of this study is to provide a comprehensive international picture of the current aerospace and defense technology and the challenges and future models of their management.

Keywords: Space weapons, space war, space, security, space station

Tovább a teljes cikkhez Tovább a teljes kötethez

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben