Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

30 órás nyelvi tanfolyamok kedvezményes áron

Felkészülési lehetőség az intézményi nyelvvizsgára – 30 órás nyelvi tanfolyam kedvezményes áron, angol, német és olasz nyelven.

Angol és német nyelvből tervezett felkészítő tanfolyam időpontjai (alkalmanként 14:00-től 18:15-ig):
november 3.
november 10.
november 17.
november​ 24.
december 1.
december 8.

Olasz nyelvből tervezett felkészítő tanfolyam időpontjai még egyeztetés alatt.
A nyelvi órák ára: 2500 Ft / 45 perc

Jelentkezés felkészítő tanfolyamra ITT


Fontos tudnivalók az intézményi nyelvvizsgáról

Kinek kötelező az intézményi nyelvi vizsgára jelentkeznie?

 Az intézményi nyelvi vizsgát az egyetem gazdasági és műszaki alapszakjain tanuló hallgatóknak kell teljesíteniük.

Mi a jelentkezés alapfeltétele?

 Az intézményi nyelvi vizsga a Gazdasági szaknyelv I-II., műszaki szakos hallgatók esetében a Műszaki szaknyelv I-II. tantárgyak sikeres teljesítése után kezdhető meg, a későbbi félévekben aztán bármely félévben letehető a meghirdetett vizsganapokon.

Hányszor lehetséges megpróbálni az intézményi nyelvi vizsgát?

 Minden félévben kétszer. Az intézményi nyelvi vizsga a tanév őszi és tavaszi félévének vizsgaidőszakában egyaránt letehető. A vizsgaidőpontokra a Neptun-rendszeren keresztül lehet jelentkezni vizsgaidőszakonként két időpontban. A vizsga ismétléseinek összes száma nem korlátozott, tehát az egymást követő vizsgaidőszakokban korlátlan számban lehet vizsgára jelentkezni a megadott vizsganapokon.

Hogyan érdemes készülni az intézményi nyelvvizsgára?

A Gazdasági és Műszaki szaknyelv I-II. tantárgyakon tanult szókincs és feladatok lelkiismeretes gyakorlásával. Ajánlatos azonnal, a tárgyak abszolválását követően jelentkezni a vizsgára. A Kompetenciafejlesztés a nyelvvizsgára nevű szabadon választott tárgy további felkészítéssel segíti a felkészülést. További támogatást nyelviskolánk 20-30 órás, önköltséges felkészítő tanfolyama kínál, amelyet közvetlenül a félévben meghirdetett vizsgák előtt szervezünk (2500 forint/óra). Érdeklődni Kökényesi Flóránál lehet: kokenyesi.flora@edutus.hu

Ki kaphat felmentést az intézményi nyelvi vizsga kötelezettség alól?

– Kizárólag azok a hallgatók, akik a gazdasági képzési területen legalább B2 szintű gazdasági szaknyelvi komplex, vagy legalább C1 szintű általános nyelvi komplex nyelvvizsgával rendelkeznek. Műszaki képzési területen legalább B2 szintű általános nyelvi komplex nyelvvizsga birtokában kérvényezhető a felmentés.

– Műszaki szaknyelv I-II. tantárgyak teljesítése alól kizárólag műszaki szaknyelvvel bővített nyelvvizsgával adunk felmentést.

Milyen feladatokból áll az intézményi nyelvi vizsga?

– Az intézményi nyelvi vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. Az írásbeli vizsgarész időtartama: 75 perc. A szóbeli vizsgarész időtartama: 15 perc/fő.

Az írásbeli vizsgarész felépítése:
–  szókincs-nyelvtani teszt,
– olvasásértés,
– szakmai levél 120-150 szó terjedelemben.

A szóbeli vizsgarész felépítése:
– bemutatkozás előre megadott témák alapján,
– interjúkérdések, esettanulmány önálló elemzése,
– beszélgetés a témáról.

Mikor sikeres az intézményi nyelvi vizsga?

 – A vizsgateljesítmény értékelése százalékos formában történik. Vizsgarészenként (írásbeli és szóbeli) minimum 40% elérése szükséges a sikeres teljesítéshez, de összességében a nyelvi vizsga akkor sikeres, ha a két vizsgarész eredményének egyszerű számtani átlaga eléri az 50%-ot.

– Az értékelés háromfokozatú skálán történik a következők szerint: 75-100%-ig kiválóan megfelelt, 50-74%-ig megfelelt, 0-49%-ig nem felelt meg bejegyzés kerül a Neptun-rendszerbe.

Mikor lehetséges először megpróbálni a vizsgát?

A vizsgák időpontjai: 2023. december 11. és december 16. Mindkét alkalommal írásbeli és szóbeli vizsgát is lehet tenni külön-külön. Az írásbeli vizsgarész 9:00-kor, a szóbeli pedig 11:00-től kezdődik.

 

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben