Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

25 éves a tatabányai Edutus Főiskola

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte az Edutus Főiskola – az egykori Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) – 2017-ben. Negyedszázados múltjáról, jelenéről, az elmúlt évek sikereiről, eredményeiről háromnapos jubileumi rendezvénysorozattal emlékezett meg Tatabánya főiskolája, ahol az Edutus Főiskola következő 25 évére szóló „EDUTUS 50… az Edutus küldetés” című stratégiát is bemutatták.

A főiskola a városé – című szórakoztató és kulturális műsorral vette kezdetét 2017. szeptember 14-én az Edutus jubileumi hétvégéje a tatabányai Vértes Agorájában, a MÜTF volt hallgatója: Kardos Horváth János (zenész) és műsorvezető társa: Harsányi Levente vezényletében.

Ezt követően egy „oral-history” film hívta időutazásra a múltidézésre érkezett résztvevőket, akik 25 év filmszemelvényein keresztül idézhették fel a régmúlt idők emlékeit, majd a jó hangulatú pódiumbeszélgetést követően a székelyudvarhelyi Néptánc-műhely bemutatóján szórakoztak.

A megnyitó nap zárásaként a Szárnyak című, Daidalos és Ikarosz mítosz feldolgozását mutatta be a székelyudvarhelyi tagozat SGR projektje, a Stúdium téri aulában.

Az események sora 2017. szeptember 15-én folytatódott a Béla király körtér épületében a TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKKAL: 25 év kihívásai a felsőoktatásban címmel.

A jó hangulatú előadásokat a főiskola jegyében: Bartók István, Belyó Pál, Deés Szilvia, Duga Zsófia, Kandikó József, Kis Márta, Kovács András, Kovács Gergely, Némethné Gál Andrea, Papp Vanda, Sárkány Péter, Tóth Éva, és Vigh László biztosították a hallgatók számára.

Délelőtt 10.00 órától vette kezdetét „Bányagépek és működésük modellezése Lego robotokkal” című pályázati felhívásra elkészített LEGO® modellek zsűrizése a Tatabányai Múzeumban, Nagyné Csóti Beáta vezényletével. A kiállított pályamunkákat időszaki kiállítás keretében, 2017. szeptember 8-16-ig tekinthették meg az érdeklődők. 9 környékbeli középiskolai csapat mutatta be a kutatómunkák prezentációit, a gépek gépészeti szempontból való elemzését, és a robotok programját, működését a szakértő zsűrinek, majd az érdeklődőknek. A fantasztikus munkát végzett fiatal konstruktőrök kiállított pályamunkáinak zsűrizésében részt vett Bencsik János Tatabánya Országgyűlési Képviselője, Fűrészné Molnár Anikó, a Tatabányai Múzeum címzetes igazgatója, Bársony László az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Tatabányai Szervezet elnöke, valamint Szuchy Péter B&O Engineering Kft. operatív vezetője is.

A Tudományos Ülésszakot és a LEGO® robot kiállítás zsűrizését követően, a háromnapos jubileumi programsorozat egyik legfontosabb komponense következett. Az Edutus Főiskola Szenátusának ünnepi ülésén a szenátus tagjai visszaemlékeztek az elmúlt 25 évre, mi több, a jövő 25 évre vonatkozó „EDUTUS 50… az Edutus küldetés” koncepciót széles körű szakmai és társadalmi vitára bocsátotta, amely végső formáját és tartalmát 2017. december 31-ig nyeri majd el.

A szenátusi ülés résztvevőit Dr. Hartdégen Helén köszöntötte, majd a Himnuszt, és az elnökség bemutatását követően Némethné Dr. Gál Andrea, az Edutus Főiskola megbízott rektora nyitotta meg az ünnepélyt. A megnyitó után az alapítók részéről, Bencsik János Tatabánya Országgyűlési Képviselője tartotta meg ünnepi beszédét, a hangsúlyt a főiskola kezdeti szakaszának körülményeire fektetve.

„Tatabányáról a legnehezebb időkben hiányzott a felsőfokú oktatás megléte. Akkor, amikor a régi iparszerkezet egy esztendő leforgása alatt összecsuklott, s a város puszta megmaradása lett a tét. Éppen ezért, a helyi közösségek és vállalkozások összefogásának köszönhetően jött létre a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, mely fennállásának első másfél évtizedében alapvetően közgazdászokat képzett. Mi indítottuk az első nappali tagozatos magyar nyelvű képzést a magyarok által lakott határon túli területeken, s mi voltunk az elsők, akik vidékiként a fővárosban is kihelyezett tagozatot indítottak. Később idegenforgalmi, majd műszaki képzéssel egészült ki a paletta, most pedig az alkalmazott tudományok egyetemévé válás az elsődleges cél az Edutus Főiskola életében.”- osztotta meg gondolatait a szenátusi ülést követően Bencsik János Országgyűlési Képviselő úr közösségi oldalán. (Forrás: Facebook: https://www.facebook.com/tataimedenceert/posts/1447457402002558)

A szakmai felügyelet részéről Jakabné Dr. Szalay Krisztina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője szólalt fel, majd az ünnepi beszédek sorában Schmidt Csaba Tatabánya polgármestere is nyilatkozott a jövőbeni tervekről.

„Hatalmas lépés volt a városunk életében ennek a főiskolának az elindulása, és nagy sikertörténet is fűződik a nevéhez. Mint minden alapítás és indulás egy 25 éves intézmény is sok nehézséget és sok kihívást is tartalmaz az életében, és még az előttünk álló időszak is, az útkereséssel a jövő megtalálásával telik, de bízunk benne, hogy a Modern Városok Program egy lehetőséget biztosít a főiskolának is, arra, hogy a műszaki képzésben államilag finanszírozott formában is részt tudjon venni.” – nyilatkozta Polgármester úr a szenátusi ülés befejeztével (Forrás: Tatabánya TV)

Ezeket követően tartotta meg Tibor Dávid a Masterplast Nyrt. elnöke a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája 1999-ben diplomázott hallgatója „a MÜTF értéktöbblet” című ünnepi beszédét, majd az Edutus Főiskola nemzetközi hét programjának vendégoktatói nevében Marc Clerkx docens úr, a belgiumi Thomas More University College marketing professzora, Balog Mónika nyelvtanár-tolmács segédletével tartotta meg előadását.

Az elhangzott beszédek bemutatták az Edutus Főiskola elmúlt 25 évének legfontosabb eredményeit, teljesítményét, melyet a tatabányai székhelyű felsőoktatási intézményként a Főiskola elért.

Az Edutus-küldetés lényege: egy értékes, saját szakmai és tudományos termékekkel rendelkező és azokat terjesztő, széles körben partnerként elfogadott, a helyi intézményi felelősségvállalást teljesítő, gyors reagálású és innovatív, magyar magántulajdonú, tudásipari, oktatási és tudományos műhely kiegyensúlyozott fenntartása és állandó fejlesztése.

Az ünnepi szenátusi ülés befejeztével egy álló fogadáson vettek részt a meghívottak.

16:00-tól vette kezdetét a vidám ALUMNI találkozó a Stúdium téren, mely Kovács Ferenc „Jesus” vezényletével telt el vidám hangulatban.

A hagyományokhoz híven Tatabánya Fúvós Zenekarával és a Bányász Mazsorett csoport vezetésével 18:30-kor indult meg a fáklyás menet a Stúdium térről az Álmos vezér útján, a Győri úton, a Köztársaság útján, a Szent Borbála téren keresztül, majd a mentet a Béla király körtéren zárta a vonuló népsokaság.

 A pénteket a 21:00 órától kezdődött Jubileumi bál zárta, melyen egy kellemes vacsora mellett vitathatták meg a nap eseményeit régi, jelenlegi hallgatók és munkatársak.

A háromnapos születésnapi programsorozatot szombaton zárta az ALUMNI program, amely keretében bemutatásra kerültek az Edutus Főiskola fejlesztési eredményei és koncepciója, illetve a résztvevők betekintést nyerhettek a műszaki laborokba Palotai Péter kíséretében. 11:00 órától a megjelentek Prof. Dr. Nováky Erzsébet az MTA Jövőkutatási Tudományos Bizottságának elnökének előadását tekinthették meg, amelyen kellemes hangulatban a jövőbeni lehetőségeket vitatták meg.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy velünk ünnepelt, találkozunk a következő alkalommal, hisz a következő évtől újra indul a negyedévszázad!

Az Edutus50-Mütf25 jubileumi rendezvénysorozaton készült fényképeket az Edutus Főiskola Facebook oldalán tekinthetik meg.

Link: https://www.facebook.com/pg/edutus.hu/photos/?tab=album&album_id=1663572443666670

 

 

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben