Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Space logistics on the planets of the solar system and the star fieldspace logistics is not a vision anymore but has become reality

Írta: Dr. Estók Sándor Phd

Megjelent a 2020. decemberi Acta Periodica 21. kötetében (ISSN: 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 66-82. oldalon. DOI 10.47273/AP.2020.21.66-82

ABSTRACT

In my article, after a short overview of space exploration of the past decades, I analyze the current situation and vision of research of the Solar System.

I present the possibilities of exploiting the Moon and Mars, along with the feasibility of living conditions, with logistics in the main focus.

I demonstrate the emergence of the private sector in the space program of the USA, as a new potential, the continuously intensifying space competition and the role of the participating countries.

I highlight the application of logistic and hybrid logistic solutions in the area, with the correlations of risk and security.

I also touch upon the legal background of lunar mining and the extraction of rare earths, ownership of the extracted and acquired materials and the possibilities of their commercial distribution, as well as the distant future of space logistics in space exploration.

Keywords: space logistics, space utilization, space exploration, space mining, lunar utilization

 

ABSZTRAKT

Cikkemben az elmúlt évtizedek űrkutatásának rövid áttekintése után elemzem a Naprendszer kutatásának jelenlegi helyzetét és jövőképét.

Bemutatom a Hold és a Mars kiaknázásának lehetőségeit, az életkörülmények megvalósíthatóságával együtt, fő hangsúlyt fektetve a logisztikára.

Bemutatom a magánszektor megjelenését az USA űrprogramjában, mint új potenciált, a folyamatosan erősödő űrversenyt és a részt vevő országok szerepét.

Kiemelem a logisztikai és a hibrid logisztikai megoldások alkalmazását a területen, a kockázat és a biztonság összefüggéseivel.

Kitérek a holdbányászat és a ritkaföldfémek kitermelésének jogi hátterére, a kinyert és megszerzett anyagok tulajdonjogára és azok kereskedelmi terjesztésének lehetőségeire, valamint az űrkutatás távoli jövőjére is

 

Tovább a teljes cikkhez Tovább a teljes cikkhez

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben