Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Robotépítési és -programozási verseny az Edutus Egyetem szervezésében Miskolcon

Az Edutus Egyetem idén 10. alkalommal rendezi meg a World Robot Olympiad robotépítési és -programozási versenyek hazai fordulóit.  A RoboMission kategória második regionális elődöntője 2024. április 19-én Miskolcon került megrendezésre. 

A verseny megnyitóján Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, és Árvai-Füleki Judit, az Edutus Egyetem vezérigazgatója köszöntötte a versenyzőket. 

A Miskolci Egyetem rektora köszöntő beszédében elmondta, kiemelten fontos a fiatalok szerepe a jövő építésében. A WRO versenyek résztvevői között olyan tehetséges diákok vannak jelen, akik meghatározó szerepet tölthetnek be a technológia fejlődésében.  

Az eredményhirdetésen Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja adta át a díjakat a legsikeresebb versenyzőknek.  

A versenyen három korosztály indulhat:  

  • Elementary – 8-12 év közöttiek  
  • Junior – 13-15 év közöttiek  
  • Senior – 16-19 év közöttiek  

Az idén jubiláló megmérettetésen a mérnöki tervezés, csapatmunka és problémamegoldás területén ismét összemérhetik tudásukat a lelkes csapatok 

Az idei versenyszezon témája „A Föld szövetségesei”. A csapatok többet fognak megtudni arról, hogy mi, emberek hogyan hatunk a természetre, és hogy a természet és a természeti események hogyan hatnak ránk. Betekintést kapunk arról hogyan segíthetnek a robotok abban, hogy harmóniában éljünk a természettel. Segítségünkre lehetnek-e a robotok olyan helyeken, ahol a természet veszélyes, illetve segíthetnek-e nekünk abban, hogy környezetbarátabb életmódot folytassunk?  

A verseny töretlen sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy RoboMission kategóriában idén összesen 117 csapat indul, ami a tavalyi jelentkezésekhez viszonyítva közel 40%-os növekedést mutat.  

A miskolci fordulón 20 csapat indult, közülük 3 Elementary, 9 Junior és 8 Senior.  

A verseny eredménye: 

Elementary:
1. helyezett: HK Lions Mini
2. helyezett: Csajszik
3. helyezett: DNLK
Junior:
1. helyezett: HK Lions A5
2. helyezett: Bricháb
3. helyezett: Fasírtok
Senior:
1. helyezett: Agóra Senior
2. helyezett: P3VGO
3. helyezett: Confessor

A nemzeti döntőre továbbjutó csapatok:

  • HK Lions Mini
  • HK Lions A5
  • Bricháb
  • Fasírtok
  • Agóra Junior
  • Agóra Senior
  • P3VGO
  • Confessor

A továbbjutó csapatok a 2024. június 28-29. között megrendezésre kerülő nemzeti döntőn folytatják a megmérettetést, és esélyt kapnak arra, hogy a november 28-30. között Törökországban, Izmirben tartandó világdöntőn képviselhessék Magyarországot.   

Az Edutus Egyetem célja, hogy az ország minden régiójában megismerjék az általános- és középiskolás tanulók a robotikát, programozást, algoritmizálást, automatizálást és közelebb kerüljenek az MTMI területek tárgyaihoz.    

A WRO versenyek betekintést engednek ebbe az izgalmas világba, és tapasztalati úton, a verseny hangulata, a csapatok lelkesedése és a robotok látványa új érdeklődési terület irányába terelheti a diákokat.    

Az idei évben ennek a célnak az erősítése érdekében, a  Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő által gondozott „STEMpont” komplex pályaorientációs és tehetséggondozó program megvalósítása címmel kiírt pályázaton nyertes programja keretein belül az Edutus Egyetem „Robot- és dróntechnológiai élménynapok roadshow és komplex pályaorientációs programsorozat” részeként 5 településen – Kistelek, Devecser, Tata, Szendrőlád, Budapest – tartott interaktív programot általános- és középiskolai diákoknak. A pályázat futamideje: 2023.09.01- 2024.08.31 közötti időszakig tart, a pályázaton elnyert támogatás összege: 19 987 000 Ft. A programsorozat az Edutus Egyetem által szervezett World Robot Olympiad és az EduDigiTech versenyek minél szélesebb körű népszerűsítésére és a versenyeken történő részvétel ösztönzése jött létre. A program közvetlenül támogatja a műszaki és informatikai pályák népszerűsítését, a munkaerőpiaci kompetenciák fejlesztését, valamint az Edutus Egyetem műszaki képzéseinek bemutatását.   

 A WRO hazai versenyeiről, a kategóriákról és korosztályokról további információk a www.wro.hu oldalon keresztül érhetők el.

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben