Hírek
Megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása a vendéglátásban, társadalmi megítélés
Írta: PROF DR POÓR JÓZSEF DSC egyetemi tanár, Selye János Egyetem, MÓDOSNÉ SZALAI SZILVIA tanársegéd, Széchenyi István Egyetem JENEI SZONJA doktorjelölt, Selye János Egyetem, NAGY RÓBERT doktorandusz hallgató, Selye János Egyetem, KESZTHELYI RÓBERT LÁSZLÓ vendéglátóipari szakoktató
Megjelent a 2023. augusztusi ACTA PERIODICA 28. kötetében (ISSN 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 4-17. oldalon.
ABSZTRAKT
Publikációnkban a munkaerőkereslet és kínálat kiegyenlítésére adunk javaslatot. Megváltozott munkaképességű embertársaink nagy része próbál a nyílt munkaerőpiacon magasabb jövedelemhez jutni, mert a védett piacon csak alacsony bér mellett találhat biztonságot. Mindeközben a vendéglátóipar krónikus munkaerőhiánnyal küzd. Kreatív tulajdonosok és vezetők bizonyos fogyatékosságoknál és munkaköröknél képesek a megfelelő feltételeket szervezéssel és technikai eszközökkel biztosítani. Fontos kérdés azonban a társadalom elfogadó hajlama, amit kvantitatív módon vizsgáltunk. A válaszadók több mint 80 %-a hallott már olyan vendéglátóhelyekről, ahol megváltozott munkaképességűek dolgoznak és el tudják képzelni, hogy az ilyen hely gazdaságilag sikeres lehet. Az értelmi fogyatékkal élők és a Down szindrómában szenvedők elfogadottsága alacsony. A magasabb jövedelműek nagyobb hajlandóságot mutatnak a gyakorlati elfogadásra, a vizsgált vendéglátóhelyek gyakori látogatására.
Kulcsszavak: Megváltozott munkaképesség, Turizmus-vendéglátás, munkaerőhiány, nyílt munkaerőpiac, elfogadottság
ABSTRACT
In our publication, we propose to balance labour supply and demand. Most of our fellow human beings with altered work ability try to get a higher income in the open labour market, because in the protected market they can only find security with a low wage. Meanwhile, the hospitality industry is struggling with a chronic labour shortage. Creatives and managers are able to create the right conditions for certain disabilities and jobs with owners through organization and technical means. However, an important issue is society’s tendency to accept it which we examined quantitatively. More than 80% of respondents have heard of restaurants where able-bodied people work and they can to imagine that such a place can be economically successful. Acceptance of people with intellectual disabilities and Down syndrome is low. Those with higher incomes show a greater willingness to accept in practice and to frequent the examined catering establishments.
Keywords: Changed ability to work, Tourism hospitality, labour shortage, open labour market, acceptance