Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Második helyezés a World Robot Olympiad™ Világdöntőn!

2017. november 10-12. között rendezték meg Costa Rica fővárosában San José-ban a XIV. World Robot Olympiad™ robotprogramozási Világdöntőt. A hivatalos nemzeti szervező, az Edutus Főiskola, által a nyár elején megrendezett nemzeti döntőben 6 csapat kvalifikálta magát a Világdöntőre, három kategóriában és négy korosztályban. A csapatokat támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A második helyezést szerezte meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból álló InnoRobot-X nevű magyar csapat a Világdöntőn az Advanced Robotics Challenge kategóriában, ahol 17-25 év közötti fiatalok mérik össze tudásukat. Csapatvezető: Lengyel Richárd | Tagok: Emmert Gergő, Knébel Miklós, Ludvig András László.

A Regular kategória eredményei:

 

Az Open kategóriában eredményei:

 

A World Robot Olympiad™ egy nemzetközi oktatási program, amely azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse a fiatalok hozzáférését a természettudományos tárgyakhoz és motiválja őket mérnöki vagy informatikai szakma választására. A WRO™ versenyek ötvözik egy sportesemény izgalmát a LEGO® Mindstorms robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásával. A WRO™ nemzetközi szinten 14. éve szervezi meg a tudomány, a technológia és az oktatásnak ezt a seregszemléjét. Ezzel egyesíti és segíti a fiatalokat a világ minden tájáról kreativitásuk és problémamegoldó készségük fejlesztésében a MTMI (műszaki, természettudományi, matematikai és informatikai) területén.

A versenyszabályt az aktuális év januárjában hirdeti meg a Világdöntőt szervező csapat a WRO™ nemzetközi szervezetével közösen. A 2017-es év magyar nyelvű szabályzatai és versenypályái elérhetők a www.wro.hu oldalon. Az idei szezon témája a Regular és Open kategóriákban a Robotok a fenntarthatóságért. Az egyes korosztályokban különböző altémák vannak. Az egyetemista, ARC kategóriában teljesen más programozási nyelvet és eszközöket használnak, itt a Tetris Játék a téma. Ezen kívül a WRO Football kategória található meg a programban (amit Magyarországon 2018-ban rendezünk először), ahol 2-2 robot van a pályán és mérkőznek egymással.

Az Edutus Főiskola 2014-ben szervezte meg először a WRO™-t, az első években minden ország „próbaidős”, így az Edutus Főiskola is az volt. A hazai döntő mind kategóriákban mind csapatlétszámban rengeteget fejlődött és megfelelt a csatlakozási kritériumoknak, 2017. május 1-től 5 évre kapta meg az Edutus Főiskola a hivatalos nemzeti szervező jogot.

Az idei évben a WRO™ LEGO® Robot verseny Magyarországon bekerült az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 3. számú mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely egy óriási előrelépés a célok eléréséhez és a meglévő szakképzett munkaerőhiány csökkentésére is.

Robotprogramozási versenyeken a jövő mérnökei, informatikai szakemberei mérhetik össze tudásukat. A versenyek tematikusak, a feladatok világszerte azonosak, évente változnak, és olyan témákat ölelnek fel, amelyek a vállalkozások, illetve a társadalom számára nagy jelentőségűek (például környezetvédelem, oktatási innováció, stb.). A robotok tervezése, programozása és a folyamatos tesztelések során a diákok megtanuljanak csapatként együtt dolgozni, a szórakoztató együttműködésben a tanulás olyan természetességű igény és folyamat legyen, mint  a levegővétel.

A versenyeken résztvevő diákok 85%-a műszaki, természettudományos vagy informatikai területen tanul tovább, helyezkedik el. A LEGO® Robotok programozási nyelve a PLC programozáshoz hasonló, alapul szolgálhat a későbbi PLC ismeretek könnyebb elsajátításához, alkalmazásához.

Legközelebbi WRO™ versenyt 2018 május végén-június elején rendez az Edutus Főiskola Tatabányán, ahol az összes kategória minden korosztályába lehet majd nevezni.

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben