Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

KOCKÁZATI TÉNYEZŐK A GAZDASÁGBAN 2023 KÖZEPÉN

BELYÓ PÁL, Professor Emeritus, Edutus Egyetem, belyo.pal@edutus.hu

Megjelent a  2023. decemberi ACTA PERIODICA  29. kötetében (ISSN 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 32-45. oldalon.

DOI 10.47273/AP.2023.29.32-45

ABSZTRAKT

A világgazdaságban hosszabb ideje zajló kritikus folyamatok alapvetően befolyásolhatják Magyarország gazdasági-társadalmi folyamatait is. Kedvező folyamat, hogy 2023 első félévében a korábbi kockázatok bekövetkezésének esélye csökkent. A másfél éve tartó és súlyosbodó orosz – ukrán háború mellett egyéb jelentős geopolitikai feszültségek is kialakultak. Általános probléma, hogy négy évtizede nem tapasztalt magas infláció alakult ki még a fejlett gazdaságokban is. Szinte valamennyi ország küzd a magas államháztartási hiány csökkentésével, és az elmondottakkal együtt járó szigorú monetáris és fiskális politika megvalósításával.  A recesszió elkerülésére hozott intézkedések jelentősen befolyásolják a keresletet és kihatnak a gazdasági növekedés élénkítésére. Kedvező folyamat, hogy az Európai Unió országai érezhetően csökkentették az orosz energia importtól korábbi függőségüket. Érezhető az a folyamat is, hogy lassul a világkereskedelem, és a geopolitikai feszültségek is jelzik, hogy átértékelődnek a kereskedelmi kapcsolatok, így pl. Kína szerepe is. Élénkül egy folyamat az eddigi függőségek lazítására, alternatív megoldások felkutatására.

 ABSTRACT

Critical processes that have been going on in the world economy for a long time may fundamentally influence Hungary’s economic and social processes. On a positive note, the chances of previous risks occurring have decreased in the first half of 2023. In addition to the one-and-a-half-year-long and worsening Russian-Ukrainian war, other significant geopolitical tensions have also developed. A common problem is that inflation is at its highest level for four decades, even in advanced economies. Almost all countries are struggling to reduce high government deficits and implement the consequent strict monetary and fiscal policies.  The measures taken to avoid recession have a significant impact on demand and stimulate economic growth. It is a positive process that the countries of the European Union have noticeably reduced their former dependence on Russian energy imports. There is also a slowdown in world trade, and geopolitical tensions are also signalling a revaluation of trade relations, such as the European Union. China’s role too. A process is intensifying to loosen the dependencies and find alternative solutions.

Tovább a teljes cikkhez Tovább a teljes kötethez
Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben