Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Edutusos hallgatók a 19. European Accounting Week-en

19th ETAP EAW Coimbra 2018

– 2018. február 26 – március 3

 

Előkészületek

 

Főiskolai tanárunk, Dr. Melles Hagos Tewolde szervezésével és segítségével négyen is részt vehettünk a Europen Tax and Accounting in Tranining által már 19. alkalommal megrendezésre kerülő Europen Accounting Week-en, azaz az Európai Könyvelés Hetén. Az eseményt a portugáliai Coimbra városában rendezték és 15 különböző ország 18 különböző iskolájának 81 diákja vehetett rajta részt.

Az Edutus csapatát négy tatabányai hallgató erősítette volna, azonban munkahelyi elfoglaltság miatt két csapattagnak vissza kellett mondania, helyettük az ERASMUS programban részt vevő és Budapesten tanuló két török lánnyal egészültünk ki. A csapatot így végül Buzás Gergely, Molnár István, Akanda Artut és Hatice Tokyagsun alkották.

Az utazás szervezésében segítséget kaptunk az iskola gazdasági osztályától, ezúton is szeretnénk külön köszönet mondani nekik! A Budapest-Lisszabon távolságot repülőgéppel tettük meg, ahonnan további másfél órát kellett vonatozni Coimbrába. A vendéglátók kitettek magukért, mind a diákokat mind a felkészítő tanárokat hotelben szállásolták el.

Hétfő – nyitó nap

Az első napon délelőtt a nyitó ceremóniával kezdődött az esemény sorozat, melynek keretében röviden megismertük az ETAP szervezetét és a héten várható programokat, tudnivalókat. Ezután következett az iskolák saját bemutatkozása. Ehhez, mint mindenkinek, nekünk is el kellett készíteni a saját prezentációnkat az országunkról, iskolánkról és a résztvevő tanulókról. A prezentálásban mind a négyen részt vettünk, igazi csapatmunka volt. A bemutatkozások „féltávjánál” rövid szünetet tartottunk és minden iskolának a küldöttségéről kép készült. Időközben a tanárok bemutatása is megtörtént. A programokat a helyi gazdasági és üzleti tanulmányok oktatásával foglalkozó iskolában tartották, ami nagyon jól felszerelt volt. Az ebédek az iskola menzáján voltak, ahol első ízben találkozhattunk a portugál konyhával.

A délután elején négy fős csoportokba osztottak minket, minden csoportban különböző nemzetiségű diákok voltak, így tehát hamar szétválasztották az egy helyről érkezőket. Később az egész héten ezzel a csapattal kellett együtt dolgoznod a feladatokon. Az összeszokás érdekében délután kulturális játé

kok voltak: például fel kellett ismerni az érkező diákok városaiból válogatott képeket és a lejátszott zenékből kiismerni, hogy a 15 különböző nyelv melyikén énekelnek benne.

 

A nap végén tasting activityt rendeztek, melynek során minden nemzet felvonultatta a saját asztalán a magával hozott nemzeti ételeket és italokat. Mi többek között kolbászt, töpörtyűt, Erős Pistát, Pöttyös Túrórudit, Sportszeletet, kekszeket, Franciadrazsét, Dunakavicsot, házi pálinkát és Hubertust tettünk az asztalunkra. Ebben segítségünkre voltak a soproni és győri egyetemekről érkező hallgatók. A török lányok által egy kis török csemege is került az asztalra.

 

 

Kedd – kezdetét veszi a tanulás

A keddi napon volt lehetőségünk első ízben megtapasztalni milyen az, amikor több különböző európai egyetemről érkező professzor tart előadást egy témában. A napi téma az Eszközök voltak. Az egy órás elméleti oktatás után háromórás csoportos munka kezdődött, mely alatt különböző feladatok megoldásával jobban feldolgoztuk az anyagot. Délután a szervezők elvittek minket a városi múzeumba és a több száz éve alapított városi egyetemre is. Este közös vacsorával zártuk a napot a Restaurante Solar do Bacalhauban.

Szerda – a munka folytatódik

A nap témája a Kötelezettségek volt. Újra egy órás elméleti oktatással kezdtünk, majd megint három órán keresztül feladatmegoldással mélyítettük el a tudást a négy fős csapatokban. Délután a szervezők a közeli településen lévő Alianca Underground Museum-ba vittek minket. A föld alatti múzeumban rengetek féle kiállítás található, ahol borászat is folyik, aminek köszönhetően a túra egy kis bórkostolással zárul. A múzeum után újra közös vacsorával zártuk a napot, mely előtt útközben szerencsénk nyílt megtekinteni az óceánt is.

Csütörtök – féltáv

Mivel pénteken több feladat is várt ránk, ezért két témában is folyt oktatás. A nap fő témája a Saját Tőke volt, a workshop alatt is ebből a témából kaptuk a feladatokat. Ezután az Üzleti Elemzésről szóló előadást is meghallgattuk. A nap további részében szabad foglalkozás volt, melyet sokan városnézéssel, mások sziesztával töltöttek. Estére nem volt kötött program, de a helyi fiatalok szerveztek a diákok számára egy olcsóbb vacsora lehetőséget, ami egy tökéletes ifjúsági est helyszíne lett.

 

Péntek – az utolsó munkanap

Reggel a Üzleti Elemzés feladatait oldottuk meg csapatokban, majd minden csapat kapott két órát, hogy készítsen egy prezentációt az adott vállalkozás üzleti helyzetéről a tulajdonosoknak. Ezt utána prezentálni is kellett a professzorok számára. A prezentációk után egyéni tesztet írtunk. A Moodle rendszerben töltöttünk ki egy ötven kérdésből álló tesztet, amire negyven perc állt a rendelkezésünkre. Este következett a búcsúvacsora, melyen furcsa volt felfogni, hogy elrepült a hét.

Szombat – zárás, utazás

Az egyetlen közös program a hét zárása volt. Minden résztvevő oklevelet kapott, amin szerepel a szervezeten kívül az összes jelen lévő tanár neve és iskolája is. Természetesen osztottak ki díjakat is. A korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem sikerült szakmai kategóriában díjazást elérnünk, azonban Hatice a csapatával a kulturális játékokon harmadik helyezést ért el!

 

Ezúton szeretnénk még egyszer megköszönni az Edutus Főiskolának, de legfőképpen Dr. Melles Hagos Tewolde professzornak, Balláné Juhos Julianna gazdasági igazgatónak, Dr. Vigh László rektorhelyettes úrnak és Pongrácz Márta nemzetközi referensnek a lehetőséget. Bíztatunk mindenkit, hogy ha alkalma adódik egy hasonló eseményen részt venni ne gondolkozzon, rengeteg élményt, tapasztalatot és kapcsolatot nyertünk kevesebb, mint egy hét alatt!

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben