Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

14. Bláthy Ottó Törzsasztal: Munkaerőpiac – kihívások és megoldások

2024. február 21-én szerdán megtartottuk az idei első, sorrendben a 14. Bláthy Ottó Törzsasztalt, melynek során a munkaerőpiaci kihívásokat és a régió vállalatai számára elérhető lehetőségeket vitattuk meg közösen Komárom-Esztergom vármegye vállalati, intézményi és közéleti szereplőivel. Az esemény népszerűsége töretlen, örömünkre szolgál, hogy egyre többen kapcsolódnak be a kezdeményezésbe.

A rendezvényt Gíber Mihály, a törzsasztal állandó házigazdája nyitotta meg, majd első meghívott előadónk, Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár részletesen ismertette az országos foglalkoztatási adatokat, és külön kitért Komárom-Esztergom vármegye helyzetére is. A régióban országos összehasonlításban is kiemelkedően magas a foglalkoztatási ráta és rendkívül alacsony a munkanélküliségi ráta, ami azt mutatja, hogy a munkaerőpiaci helyzet rendkívül stabil. A prezentáció során hangsúlyozta, hogy a vármegyében elsősorban a magyar munkavállalók foglalkoztatása javasolt. Ez nemcsak a helyi gazdaság és közösség támogatása szempontjából fontos, hanem a munkaerőpiac helyi megerősítése és az itt élők foglalkoztatási lehetőségeinek növelése miatt is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a vállalkozásoknak lehetőségük van harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatására is. Ennek előnyei közé tartozik a sokszínűség és a különböző tapasztalatok bevonása a munkahelyekre, ami hozzájárulhat a vállalatok versenyképességének növeléséhez.
Az előadás további részében Dr. Czomba Sándor beszélt a hamarosan nyíló európai uniós pályázatokról is. Ezek a pályázatok új lehetőségeket teremtenek a vállalkozások számára a fejlődésre és a növekedésre. Az uniós támogatások segítséget jelenthetnek a vállalkozásoknak, hogy továbbképezzék munkavállalóikat, innovatív projekteket valósítsanak meg és erősítsék versenyképességüket az európai piacon.

A Törzsasztal második szakmai előadója Solymos Tamás, a Volta Energy Solutions Kft. HR igazgatója volt, aki a koreai cég magyarországi vállalatát mutatta be. Részletesen beszélt arról, hogy a vállalat milyen sikeresen kezeli a humán erőforrást, amit egyebek mellett az is bizonyít, hogy sikerült minimalizálni a munkaerő fluktuációt, amely közel nulla százalékosra csökkent a cégnél az elmúlt időszakban. Hangsúlyozta, hogy az optimális HR politika kialakítása kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy hosszú távon motiválják és meg tudják tartani munkavállalóikat. Az előadás során a résztvevők aktívan részt vettek a párbeszédben, és releváns kérdésekkel és megjegyzésekkel színesítették az eseményt. A HR területén rejlő kiaknázatlan lehetőségeket boncolgatták tovább az est folyamán, és megosztották egymással a legjobb gyakorlatokat, tapasztalatokat is.

Mindkét prezentáció inspiráló volt és rávilágított arra, hogy a humán erőforrás hatékony kezelése, valamint a munkavállalók motiválása kulcsfontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A párbeszéd és a tapasztalatcsere pedig hozzájárult ahhoz, hogy a résztvevők még mélyebben megértsék a HR területének fontosságát és a benne rejlő fejlesztési lehetőségeket.

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben