Felnőttképzési programok
Vendéglátó- és szállodai ismeretek
A tárgy célja:
A hallgatók sajátítsák el és alkalmazzák a vendéglátó- és szállodai alapfogalmakat.
Legyenek tájékozottak a vendéglátóipari egységekben zajló folyamatok lépésit illetően, ismerjék a lebonyolításhoz szükséges tárgyi- és személyi feltételeket.
Ismerje a különböző értékesítési rendszerek és módok jellemzőit.
Legyenek tájékozottak a vendéglátóiparban jelentkező különböző vendégigényekkel kapcsolatos jellemzőkkel.
Ismerjék az értékesíthető „termékek” alapvető jellemzőit.
Tudjanak vendégigénynek megfelelő ajánlattal szolgálni. Legyenek tisztában a vendéglátóipari tevékenységek lebonyolításnak tervezési, szervezési és vezetési lépéseivel.
Képző intézmény:
Edutus Egyetem
Képzés típusa:
a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 42.§ (2) szakasza szerinti képzés
Óraszám:
• nappali képzés: 48 óra
• levelező képzés: 20 óra
Jelentkezés feltétele:
középfokú végzettség
Előzetesen elvárt ismeretek:
nincs
Kimenet:
mikrotanúsítvány a képzés elvégzéséről
Kreditérték:
5 Kreditpont
Jelentkezési határidő:
2025. augusztus 26.
Képzés indulása:
2025. szeptember
Képzés módja:
- nappali képzés: jelenléti oktatás, 12 alkalom (4 óra/hét)
- levelező képzés: jelenléti oktatás vagy élő online csatlakozási lehetőség, várhatóan 5 alkalom (4 óra/alkalom)
A tárgy témakörei:
- Ismerkedés; előzetesen szerzett vendéglátóipari ismeretek feltérképezése. Tantárgyi struktúra, tartalmi, és formai elvárások ismertetése.
- A vendéglátóipari tevékenységek, szolgáltatások rendszere. Vendéglátóipari egységek felépítése, helyiségek és kapcsolódásuk. Élelmiszerbiztonság, HACCP. A tevékenységhez szükséges személyi-, tárgyi (berendezési- és felszerelési tárgyak) feltételei.
- A vendéglátóiparban alkalmazható értékesítési rendszerek és módozatok, szervezési, munkabeosztási lehetőségek, jellemzőinek megismerése.
- Értékesíthető produktumok ismerete; A.) Az italok világa. I.) Alkoholmentes italok. II.) Természetes alkoholok. Sör
- A.) Az italok világa. III.) Bor; elismert borászok. Szénsavas borászati termékek.
- A.) Az italok világa. IV.)Erősített- és likőrborok.
- A.) Az italok világa. V.) Mesterséges alkoholok; bármilyen mezőgazdasági alapanyagból készíthető párlatok. Meghatározott mezőgazdasági alapanyagból készíthető párlatok, likőrök.
- Értékesíthető produktumok ismerete; B.) Az ételek világa. I.) Konyhatechnológiai alapfogalmak. Főzelékek, köretek, saláták, hideg előételek.
- B.) Az ételek világa. II.) Levesek III.) meleg előételek IV) Főételek; halak, hidegvérűek szárnyasok.
- B.) Az ételek világa. IV) Főételek; sertés, borjú, marha, vad.
- B.) Az ételek világa. V) Befejező fogások; sajtok, desszertek, gyümölcsök.
- Tea és a kávé világa.
- Borkostolás a gyakorlatban.
- Szálláshelyek kialakulása és fejlődéstörténete
- A Magyar Szállodaipar jelene, stratégiai célok
- Szálláshelyek fogalma, redszerezése
- Szállodai tevékenység tárgyi feltételei
- Szállodák üzemeltetése, munkaszervezése
- Szállodai fejlesztések alapjai
- Termékfejlesztési és design trendek
- Üzleti tervezés alapjai
A képzés elvégzését igazoló mikrotanúsítvány kiadásának feltétele:
nappali: Az órákon való aktív részvétel.
Az elsajátított ismeretanyag mérését szolgáló elektronikus tesztek elégséges teljesítése, Beadandó dolgozat megfelelő színvonalú elkészítése.
Javítás és pótlás esetén étrend ajánlat tétele, adott eseményre számítógéppel szerkeszett menükártyával.
levelező: Az órákon való aktív részvétel.
Az elsajátított ismeretanyag mérését szolgáló elektronikus tesztek elégséges teljesítése, Beadandó dolgozat megfelelő színvonalú elkészítése.
osztályozás:50% alatt – elégtelen, 51-60% – elégséges, 61-70% – közepes, 71-80% – jó, 81-100% – jeles
A képzés díja:
60.000 Ft
A képzés helyszíne:
- nappali képzés: Edutus Egyetem, 1117 Budapest, Fehérvári út 84/a (BFI Irodaház)
- levelező képzés: Edutus Egyetem, 1117 Budapest, Fehérvári út 84/a (BFI Irodaház)
Érdeklődés:
Horváthné Felföldi Helga
E-mail cím: felfoldi.helga@edutus.hu
Mobilszám: +36 20 379 7530
Vendéglátó- és szállodai ismeretek