Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TEHETSÉGMENEDZSMENT SAJÁTOSSÁGAI ÉS A COVID-19 HATÁSAI

ÍRTA: POTHÁCZKY RÁCZ IRMA PhD hallgató (Selye János Egyetem)

Megjelent a  2022. decemberi ACTA PERIODICA  26. kötetében (ISSN 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 45-59. oldalon. DOI 10.47273/AP.2022.26.45-59

ABSZTRAKT

A változás korában élve már-már természetes az igény a kiváló képességűek és/vagy a kiemelt jelentőségű tényezőket birtokló egyének kinevelésére. Megfelelő keretek és feltételek biztosítása mellett a talentumok utat törhetnek maguknak, egyéni és szervezeti sikerré kovácsolva a bennük rejlő potenciált. Ehhez azonban szükséges a kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok nyitott és rugalmas szemlélete. A tanulmány a kis- és középvállalkozások tehetségmenedzsment sajátosságaira és jövőbeli trendjeire fókuszál. Kiemelve a szervezeti sajátosságokból fakadó eltéréseket a nagy-, és multinacionális vállalatokhoz viszonyítva. A kis- és középvállalkozások nem egyszerűen a nagyvállalatok kicsinyített másai. Az alapvető szervezeti sajátosságok specifikus vezetési megközelítést igényelnek. Az elemzett elméletek és a szekunder vállalati tanulmányok a kutatás jövőbeli, primer oldalon történő folytatását alapozzák meg.

Kulcsszavak: kis- és középvállalkozások, tehetségmenedzsment, humántőke, Covid-19 világjárvány

ABSTRACT

 In an age of change, the need to nurture individuals with high ability and/or high priority factors is almost natural. Given the right framework and conditions, talented people can make their way, turning their potential into individual and organizational success. But this requires an open and flexible approach from small and medium-sized enterprises and large companies. The study focuses on the specificities and future trends of talent management in SMEs. It emphasizes the differences between large and multinational corporations due to organizational differences. SMEs are not simply miniature copies of large companies. The basic organizational characteristics require a specific management approach. The theories analyzed and the secondary company studies provide a basis for future research on the primary side.

Keywords: small and medium-sized companies, talent management, human capital, Covid-19 pandemic,

Tovább a teljes cikkhez Tovább a teljes kötethez

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben