Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Felvidéki tanulmányúton az Edutusosok (2017. május 12. – 14.)

Ebben a félévben is folytattuk a - Turizmus-Vendéglátás Szak képzési programjaival összhangban – a Kárpát-medence országait megismertető programunkat. A programon III. évesek, valamint a nálunk részképzésen lévő Erasmus-os hallgatók vettek részt.

Tanulmányi kirándulásunk a Felvidék természeti és kulturális  örökségeit, azok megőrzésében pótolhatatlan feladatokat ellátó, aktív munkát végző önkormányzatokat és civil szervezeteket célzott meg, de további szempont volt, hogy a megismert vidék gazdasági, társadalmi, történeti viszonyaiba is bepillantást nyerhessünk és néhány turisztikailag kiemelkedő szolgáltatót, vállalkozást is megismerhessünk. Ezen helyszíneken a helyi termékekkel, hagyományos gasztronómiával, termékkülönlegességekkel kóstolók, bemutatók keretében ismerkedtünk, minden helyszínen helyi szakértők, vezetők segítségével. (A résztvevők közül többen szakdolgozatuk témájához  szereztek hasznos ismereteket, kaptak szakmai inputokat és empirikus kutatásuk eredményes elvégzéséhez ötleteket és majdani interjú alanyokat is!)A kulturális örökségi értékekkel, hagyományőrzéssel, ezek továbbadásával az Ipolyszalkai Tájházban, Dikácz Zsuzsanna és hozzáértő, lelkes csapata segítségével a gyakorlatban is ismerkedhettünk. Az általuk oktatott 17 kézműves mesterség egy részét ki is próbálhattuk, de kemencés kenyérsütésben is részünk volt, amellett, hogy a Felvidék hagyományos paraszti lakás kultúráját, életszakaszokhoz köthető viseleteit is megismerhettük. Később a Búcsi Babamúzeumban ezeket az ismereteket, a gazdag népviseletet, díszítő művészetet alaposabban is megismerhettük. E tematika zárásaként Szőgyén kiemelkedő helytörténeti gyűjteménye és régészeti kiállítása szerepelt programunkban. Látogatást  tettünk a Bélai Kastélyszállóban is, amely ma Szlovákia egyik luxusszállodája, de történelmünkről is mesél!A meglátogatott terület XX. századi történek tragikus időszakait helyi szakértők,Szőcs Brigitta prezentációja (a kitelepítésekről) és Kovács Ferenc úr előadása (a II világháború és az azt követő időszakról), majd az ezeket követő kötetlen eszmecsere tette még érthetőbbé.A nagyon feszes és intenzív, élmény gazdag három napos együttlét vendéglátóinkkal sok beszélgetésre, szakmai kérdések boncolgatására is lehetőséget teremtett. Egyetértettünk abban, hogy sok kihasználatlan lehetőség kínálkozik még a turizmus fejlesztésére a térségben, ezért érdemes lenne folytatnunk – akár kiterjesztve több szomszédos településre, az Ister-Granum EGTC-re – a kapcsolatok további elmélyítését, fejlesztését a jövőben. A helyi televíziónak adott interjúink elősegíthetik ezt a törekvésünket.

Köszönet a helyi partnereknek:

Vígh Gábriel polgármester úrnak,

Karkó János polgármester úrnak,

Bott Frigyes borásznak.

Megkülönböztetett tisztelet és köszönet illeti Szőcs Ferenc polgármester urat, (Köbölkút), aki a program „házigazdájaként” mindenre kiterjedő figyelemmel és szeretettel irányította a programunkat.

Dr. Gubán Pál

Fényképek IDE KATTINTVA érhetők el.

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben