Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

Bulgária és Horvátország útja az euro bevezetése felé

Írta: Vigh László PhD tudományos és nemzetközi rektor-helyettes, tanszékvezető, főiskolai tanár

Megjelent a  2021. augusztusi ACTA PERIODICA  23. kötetében (ISSN 2063-501X) az Edutus Egyetem kiadásában a 97.-110. oldalon. DOI 10.47273/AP.2021.23.97-110

ABSZTRAKT

Bulgária és Horvátország egy éve vesz részt az ERM2 árfolyam-mechanizmusban. Mindkét ország elérkezettnek látta az időt a szerződéses kötelezettségének teljesítésére, és felkészült az euro átvételére. A konvergencia adatok alapján tulajdonképpen már korábban is megtehették volna ezt, de pont az ERM2-ben eltöltött évek hiányoztak a papírforma szerinti megfeleléshez. A járvány okozta káosz ellenére mindkét állam stabil céldátummal rendelkezik, és makro-adataik – amelyek elemzéséről a dolgozat szól – alátámasztják, hogy Horvátország 2023-ban, Bulgária pedig 2024-ben az eurozóna tagja legyen.

ABSTRACT

Bulgaria and Croatia have been participating in the ERM II exchange rate mechanism for one year. Both countries saw the time had come to fulfill their contractual obligations and were preparing to adopt the euro. Convergence data could, in fact, have done this earlier, but the years spent in ERM II were missing for paper-based compliance. Despite the chaos caused by the epidemic, both states have stable target dates, and their macro data, which is analyzed in this article, support Croatia’s membership in the eurozone in 2023 and Bulgaria in 2024.

Tovább a teljes cikkhez Tovább a teljes kötethez

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben