Már elérhetőek államilag támogatott helyek nem csak mesterképzéseken, hanem nappali tagozatos, alapképzési szakokon is!

Hírek

2019-ben Magyarország ad otthont a WRO™ robotprogramozási Világdöntőnek

Európában elsőként a Magyarországot képviselő Edutus Főiskola nyerte el a 2019. november 8-10. között megrendezendő XVI. World Robot Olympiad™ (WRO) Világdöntő rendezési jogát. A világverseny lebonyolítását az Edutus Főiskola végzi, mint a WRO™ hivatalos nemzeti szervezője, a rendezvénynek pedig Győr városa ad helyszínt.

Czunyiné dr. Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos elmondta, hogy ez Magyarországnak egy hatalmas siker, a magyar oktatástörténet legnagyobb, legrangosabb világversenyének rendezési jogát nyerte el.  A Digitális Oktatási Stratégiában hangsúlyosan szerepel a programozás és a kódolás mellett a digitális kompetenciák megtanítása is, már az általános iskolától kezdve. Ezeknek a közép- és hosszú távú céloknak a megvalósításához a WRO™  is hozzájárul.

Óriási európai siker! Két év múlva november 8-10. között az egész világ Magyarországra fókuszál. A WRO™ megrendezése megalapozhatja Magyarország digitális technológiai fejlődésének előre mozdítását. Több mint 3000 résztvevő, 65 különböző országból érkezik hazánkba, ez egy nagyon nagy verseny az MTMI (Matematikai, Természettudományos, Műszaki és Informatikai) témakörben. Köszönjük a magyar államnak és a cégeknek az eddigi támogatást, és a sikeres megvalósítás érdekében nyitottak vagyunk a további együttműködésre is.” nyilatkozta Szögi Zoltán az Edutus Zrt. vezérigazgatója, az Edutus Főiskola fenntartója.

WRO™ Világdöntő:

 • a világon 2004 óta kerül megrendezésre a versenysorozat
 • a Világdöntőn 2500-an vesznek részt
 • a résztvevők kora 7-25 év között van
 • világszinten 22 ezer versenyző csapat, több mint 60 országban
 • világszinten több mint 60 ezer résztvevő

A World Robot Olympiad™ (WRO™) egy nemzetközi oktatási program, amely azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse a fiatalok hozzáférését a természettudományos tárgyakhoz és motiválja őket mérnöki vagy informatikai szakma választására. A WRO™ versenyek ötvözik egy sportesemény izgalmát a LEGO® Mindstorms robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásával. A WRO™ nemzetközi szinten 14. éve szervezi meg a tudomány, a technológia és az oktatásnak ezt a seregszemléjét. Ezzel egyesíti és segíti a fiatalokat a világ minden tájáról kreativitásuk és problémamegoldó készségük fejlesztésében az MTMI (Matematikai, Természettudományos, Műszaki és Informatikai) területén.

A LEGO® Robotok programozási nyelve a PLC programozáshoz hasonló, alapul szolgálhat a későbbi PLC ismeretek könnyebb elsajátításához, alkalmazásához. A versenyeken résztvevő diákok 85%-a műszaki, természettudományos vagy informatikai területen tanul tovább, helyezkedik el.

Az idei évben a WRO™ LEGO® Robot verseny Magyarországon bekerült az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 3. számú mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely egy óriási előrelépés a célok eléréséhez és a meglévő szakképzett munkaerőhiány csökkentésére is.

A 2018-as versenyszabályokat 2018. január 15-én hirdeti meg a WRO™ nemzetközi szervezete. A magyarországi nemzeti döntőre, mely Tatabányán kerül megrendezésre 2018. január 15-étől lehet regisztrálni a www.wro.hu oldalon minden korosztályban.

WRO™ versenykategóriák:

 • Regular
  • Elementary (12 évesnél fiatalabbak)
  • Junior (13-15 év közötti fiatalok)
  • Senior (16-19 év közötti fiatalok)
 • Open
  • Elementary (2018-ban Magyarországon is)
  • Junior
  • Senior
 • Football (10-19 év közötti fiatalok)
 • Advanced Robotics Challenge (17-25 év közötti fiatalok)

 

Az Edutus Főiskola 2017-ben elindította az EFOP-3.4.4-16 számú „Az Edutus Főiskola képzéseinek innovatív kommunikációja, valamint az MTMI képzési területek népszerűsítése a robottechnikai és robot programozási tevékenységek segítségével” című projektet, melyre 78,95 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A projekt célja, hogy az Edutus Főiskola minél több együttműködést alakítson ki a gazdasági szféra képviselőivel, a köznevelési intézményekkel, minél nagyobb számban vonja be őket a programokba, képzésekbe, bővítse a tanórán kívüli oktatási és tehetséggondozási lehetőségeket, támogassa a pedagógusok munkáját, népszerűsítse az MTMI képzéseket a továbbtanulás előtt álló fiatalok és szüleik körében, valamint fokozza a felsőoktatásba való jelentkezések számát, különösen az MTMI szakok vonatkozásában. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Oldalunk cookie-kat („sütiket”) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.
További információ itt.
Elfogadom


Hallgatói felület Oktatói felület

Duális képzések

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, melynek során a hallgatók már képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik a munka világát, részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

Bővebben