Diákigazolvány

A diákigazolvány fontos kelléke a diákok életének. Hasznos lehet kedvezményes bérletek, jegyek, belépők vásárlásánál. Fontos azonban tudni, hogy a diákigazolvány kiváltása nem kötelező.

Felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók elektronikus diákigazolvány igénylésének menetét az alábbi folyamatábra részletezi:

Igénylési folyamatábra (pdf)

A diákigazolvány díjmentes, és minden olyan hallgató igényelheti, aki aktív jogviszonnyal és aktív félévvel rendelkezik magyarországi felsőoktatási intézményben. Az igénylés benyújtása előtt szükség van a hallgató fényképének és aláírásképének rögzítésére, amely bármelyik okmányirodában kezdeményezhető.

Az igénylést a hallgató indítja el a Tanulmányi rendszeren keresztül. Az intézményi ügyintéző az adatok ellenőrzését követően továbbítja a diákigazolvány igénylést a tanulmányi rendszeren keresztül.

A diákigazolvány csak az okmányirodában egyeztetett és a NEK adatlapon szereplő személyes adatok alapján gyártható le. Amennyiben az igénylés adatai eltérnek a NEK adatlapon szereplő adatoktól, a gyártó az igénylést visszautasítja. Az adatok javítását az intézményi ügyintéző szükség esetén a jogosult közreműködésével végzi el.

A diákigazolvány elkészültéig az oktatási intézmény ügyintézője a hallgató kérelmére igazolást állít ki, amellyel a diákigazolványhoz tartozó kedvezmények (kivéve az EYCA logó nyújtotta kedvezmények) igénybe vehetők. Az elkészült diákigazolványt a gyártó az oktatási intézménybe postázza ki. A hallgató csak az aktuális félévre vonatkozó érvényesítő matricával ellátott diákigazolvánnyal veheti igénybe a kedvezményeket. A diákigazolvány érvényesítéséről az oktatási intézmény ügyintézőjénél lehet érdeklődni.

Az EYCA logó nyújtotta kedvezményekről ide kattintva olvasható bővebb tájékoztatás.

További információ: http://www.diakigazolvany.hu/