Diákigazolvány

A diákigazolvány fontos kelléke a diákok életének. Hasznos lehet kedvezményes bérletek, jegyek, belépők vásárlásánál. Fontos azonban tudni, hogy a diákigazolvány kiváltása nem kötelező.

Az igénylést valamelyik okmányirodában kell elindítani.

(Lehetőleg, előre tájékozódjunk az okmányiroda honlapján, hogy kell-e időpontot egyeztetni a diákigazolvány igényléséhez. A Központi Okmányirodában előzetes időpont foglalása nem szükséges, de a kisebb kirendeltségek esetleg igényelhetik ezt.)

 

 Amire szükségünk van az okmányirodában az igényléshez:

  • születési anyakönyvi kivonat vagy, személyi igazolvány (vagy jogosítvány)
  • lakcímkártya

Az igénylés menetének első lépéseként az okmányirodában kell a fent említett iratokat bemutatni és ott elkészítik a fényképet az igazolványhoz. Azután az igénylő NEK adatlapot kap az ügyintézőtől, melyen szerepelnek a személyes adatok, a fénykép és a hallgató aláírása. (Az adatlap elvesztése esetén az okmányirodától másolat kérhető.)

Az igénylés második részeként a hallgató a neptun felületen Ügyintézés/Diákigazolvány igénylés elindítja az igazolvány gyártását.

A NEK azonosító lapot bemutatja a Főiskola Oktatásszervezési Osztályán és ezt követően megkezdődik a diákigazolvány gyártása.

Az elkészült diákigazolvány postai úton érkezik a hallgató részére az igénylés során jóváhagyott lakcímre.

Az ideiglenes diákigazolványok szerepét az intézmények által az igénylés adatai alapján egyedi sorszámmal ellátott, nyomtatott igazolások töltik be. Ezek ingyenesen kérhetők. Kiállításuk azonban csak akkor lehetséges, ha a diákigazolvány igénylő felületen „Beküldve” státusz szerepel.

Tehát, ha a hallgató az állandó diákigazolvány megrendelését már elindította. Az igazolások (ideiglenes diákigazolványok) 60 napig érvényesek, de érvényességük a lejáratkor meghosszabbítható.

A diákigazolványokat a felsőoktatásban félévenként kell érvényesíteni, az aktív félévre történt beiratkozást követően.

Az igazolvány elvesztésének vagy az adatok változásának esetén az ügyintézés az új igazolvány igénylésének menetével egyezik meg.

Ha az aktuális félévre matricával érvényesített diákigazolványról van szó, akkor az 1400 Ft-on felül további 3500 forint az új matrica ára.

További információ: http://www.diakigazolvany.hu/